Пристайко сказав, коли Україна шукатиме альтернативу Мінську

Вівторок, 7 січня 2020, 18:30
Пристайко сказав, коли Україна шукатиме альтернативу Мінську

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що якщо у 2020 році на території ОРДЛО не відбудуться вибори або процес розведення військ триватиме надто довго, Україна може розглянути альтернативи Мінським угодам.

Джерело: інтерв'ю Пристайка німецькому виданню Bild від 7 січня, опубліковане на сайті МЗС України

Пряма мова: "Якщо у 2020 році на окупованих територіях не відбудуться вибори, або процес розведення військ триватиме надто довго, тоді потрібно розглядати можливі альтернативи Мінську. Це може бути миротворча місія.

Втім, це не означатиме, що ми виходимо із загального Мінського процесу"

Деталі: Відповідаючи на питання, чи не ризикує Україна в такому разі, що війна на Сході перетвориться на затяжний "заморожений конфлікт", Пристайко сказав, що Україна цього не хоче, але принаймні необхідно покласти край вбивствам.

Пряма мова: "Я цього не хочу, але можу це передбачити. Буду відвертий: дійти до замороженого конфлікту ще потрібно. Зараз у наш бік стріляють. Звичайно, ми не хочемо замороженого конфлікту. В ідеалі ми хочемо повернути наші землі і наших людей. Але якщо це не вдасться, то принаймні потрібно покласти край вбивствам".

Передісторія:

  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра", за якою після законних виборів на окупованих територіях набуде чинності закон про статус Донбасу.
  • Під документом стоять підписи представників України та Росії у ТКГ – Леоніда Кучми та Бориса Гризлова, представників ОРДО й ОРЛО – Наталі Ніконорової та Владислава Дейнего, а також представника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка.
  • Зеленський наголошував: вибори на сході пройдуть лише після виведення всіх військ і за Конституцією та законами України.
  • Згода України на "формулу Штайнмаєра" викликала протести в Києві, по всій Україні і навіть за кордоном. Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступили низка обласних та міських рад.
  • 60% українців не можуть оцінити ініціативу мирного врегулювання війни на Донбасі за "формулою Штайнмаєра", 23% висловилися проти неї, а 18% – підтримали її у вересні. У жовтні 56% українців виступають проти надання і закріплення в Конституції "особливого статусу" окремих територій Донецької та Луганської областей
  • 10 жовтня Зеленський заявив, що закон про статус Донбасу не може передбачати автономію окупованих зараз територій.

Знати більше Формула Штайнмаєра: Про що домовились у Мінську. Реакція

Штайнмаєр у законі: на що погодився Київ і чи є у "формулі" вивід російських військ

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...