Зеленський домовився з Оманом, який внесено в чорний список ЄС, про співпрацю

 

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Оману Юсуфом бін Аляві бін Абдаллою. Ключовою темою зустрічі стало обговорення нарощування торгово-економічної співпраці та інвестицій, передає прес-служба українського президента.

«Сторони обговорили зміцнення відносин між країнами, зокрема зробили акценти на нарощуванні торговельно-економічної співпраці. Також було відзначено зростання товарообігу, який торік збільшився на 10%, сягнувши $80 мільйонів, та активізацію контактів на рівні торгово-промислових палат», – йдеться в повідомленні Офісу президента на сторінці в Facebook.

Зазначається, що учасники зустрічі домовилися продовжити практику українсько-оманських бізнес-форумів, на які з’їжджається багато бізнесменів з Оману.

Президент Зеленський зазначив, що Україна зацікавлена в прямих інвестиціях з Оману, наголосивши на таких перспективних галузях, як енергетика та важка промисловість, будівництво, сільське господарство, туризм, ІТ та інновації тощо.

При цьому, як зазначає видання Mind.ua, Європейська комісія включила Оман до переліку 15-ти країн, з якими Євросоюз відмовився вести торгівлю через непрозорість податкової системи, йдеться на офіційному сайті ЄК:

«Міністри фінансів ЄС оновили список податкових юрисдикцій, з якими ЄС не співпрацює. <…> Протягом минулого року Комісія провела оцінку 92 країн за трьома критеріями: податкова прозорість, державне управління і реальна економічна активність».

За цей час, зазначає комісія, 60 країн вжили заходів для належного керування податками, було ліквідовано понад 100 непрозорих режимів.

За результатами перевірки в чорний список було внесено 15 країн. З них 5 не виконали жодних зобов’язань з часу появи першого чорного списку в 2017 році: Американське Самоа, Гуам, Самоа, Тринідад і Тобаго та Віргінські острови США. Ще 10 країн, серед яких Оман, ОАЕ і Маршаллові Острови, з сірого списку потрапили знову в чорний через невиконання взятих на себе зобов’язань.

Раніше повідомлялося, що президент Зеленський разом з сімʼєю зупинився в найдорожчому 5-зірковому готелі в Омані. Незважаючи на заплановані політичні зустрічі «на найвищому рівні», президент чомусь полетів туди «за власні кошти».

MIXADVERT