Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Домашні сонячні станції скоро стануть такою ж буденністю, як кондиціонери

Домашні сонячні станції скоро стануть такою ж буденністю, як кондиціонери

На думку Баррі Сіннамона, засновника Cinnamon Energy Systems - компанії-інсталятора сонячних систем з 20-річним стажем з Кремнієвої долини, сонячна енергетика буде розвиватися за тим самим сценарієм, як це робила кліматична галузь.

Вілліс Керріер вперше створив механічну холодильну машину у 1903 році. Минуло ще 50 років, перш ніж віконні кондиціонери стали популярними в будинках та на підприємствах. Жаркий та вологий клімат на південному сході США сильно посприяв поширенню систем кондиціонування повітря, і в 1970-х роках кондиціонери в приміщеннях стали стандартом, а фахівці індустрії отримали основний заробіток на технічному обслуговуванні та модернізації систем.

Галузь домашніх сонячних станцій йде тим самим шляхом, вважає Сіннамон. Інженери Bell Labs розробили сучасний сонячний елемент в 1954 році. 50 років по тому сонячні електростанції на даху будинку набули популярності в деяких регіонах США — через високі тарифи на електроенергію в авангард впровадження фотоелектричних систем вийшли Каліфорнія та Гаваї.

До 2019 року Каліфорнія досягла показника в мільйон персональних сонячних установок і в цьому ж році вони стали стандартом для всіх нових будинків, що будуються в штаті. Тепер першопрохідці, які встановили свої сонячні батареї років 10-20 назад, модернізують їх за допомогою нових інверторів або впроваджують в системи акумуляторні батареї. Сонячні панелі у зв'язці з накопичувачами енергії встановлюються в мільйонах будинків по всій території США.

Яким чином досвід індустрії кондиціонування повітря перенесеться на сонячну енергетику? Сіннамон представив кілька ймовірних результатів:

  • Компанії, що спеціалізуються на продажу та встановлення сонячних панелей, будуть розвиватися в сторону не компонентних, а системних брендів. Ця еволюція стане ще більш відчутною, оскільки сонячні батареї у зв'язці з акумуляторами стане стандартом, і не всі елементи систем можуть виготовлятися під однією торговою маркою. В цьому відношенні американська SunPower пішла далеко вперед, інтегрувавши свої сонячні панелі з OEM-інверторами, які встановлюються їх фірмової дилерською мережею — настільки далеко вперед, що недавно вирішила відмовитися від власного бренду модулів.

  • Кількість нових інсталяцій сонячних систем, протягом наступних 20-ти з гаком років, отримає вибухове зростання, оскільки всі будівлі з достатнім сонячним потенціалом матимуть фотоелектричні установки на своїх дахах. На відміну від індустрії опалення, вентиляції та кондиціонування повітря, в яких стимулом продажів служить фактор підвищення комфорту, сонячні панелі забезпечують як економічну, так і екологічну цінність. За винятком тимчасових стимулів та політичних попереджень, у фундаменті економіки сонячної генерації на всіх ринках закладене довгострокове зростання.

  • Інвертор, моніторинг, батарея та підтримка конфігурації будуть ставати все більш важливими частинами бізнесу кожного підрядника PV-галузі. Клієнти будуть вибирати інсталяторів виходячи з їх репутації та якості підтримки запущених проектів. Оскільки поточне обслуговування рідко включається в вартість нової установки, ТО існуючих систем, ймовірно, буде дорогим.

  • Брендинг обладнання стане ключовим фактором для сонячних станцій з домашніми батареями. Так само, як Carrier, Trane та Lenox, що домінують на кліматичному ринку США, для утримання та зростання прибутковості, виробники сонячного обладнання повинні будуть інвестувати у свої бренди як на фінансовій, так і на технологічній основі.

  • Інтеграція сонячних панелей та акумуляторних батарей з іншими домашніми енергетичними системами стане основною компетенцією підрядників сонячної індустрії. Відповідно, їх навички будуть поширюватися на внутрішню комунікацію, інтеграцію в домашню мережу, конфігурацію на основі додатків та віддалене оновлення програмного забезпечення при зміні обладнання та тарифів на електроенергію.

  • Скоріш за все, інвертори стануть головним домашнім енергетичним хабом, відтіснивши двох інших найбільших побутових споживачів енергії — кліматичні системи та електромобілі. Оскільки інвертори управлятимуть як генерацією, так і зберіганням, вони, по суті, будуть діяти як дорожній поліціянт, що направляє потоки електроенергії між приладами залежно від тарифів, стану мережі (або її відсутності) та потреб/надлишків енергії.

  • Нарешті, програмне забезпечення, зв'язок та кібербезпека стануть найбільш важливими компонентами автономних та гібридних домашніх сонячних електростанцій. Інсталятори та клієнти не зможуть використовувати різні сонячні панелі, інвертори або акумуляторні батареї без повного набору безпечного та простого у використанні програмного забезпечення.

Швидше за все, Вілліс Керріер і уявити не міг таке масове поширення кондиціонерів, так само як творці фотоелементів ніколи й не мріяли про повсюдне впровадження сонячних панелей. Сонячні електростанції з акумуляторами повинні стати атрибутом кожної відповідної будівлі. При цьому, за словами експерта, величезний потенціал зростання нам ще тільки належить усвідомити.


Нагадаємо, що заробляти на сонячній енергії зараз дуже вигідно, адже «зелений тариф» в Україні — один з найвищих у Європі. А встановлення сонячної станції на своєму будинку — це не тільки чудова можливість зробити свій внесок у боротьбу з глобальним потеплінням, але й стабільний дохід, отриманий від продажу сонячної енергії.

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки