Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нова система уловлювання вуглекислого газу знизить викиди вантажівок та автобусів на 90%

Нова система уловлювання вуглекислого газу знизить викиди вантажівок та автобусів на 90%

Незвична технологія, запропонована вченими зі Швейцарського інституту Лозанни (EPFL), знизить викиди вантажівок на 90%. Згідно з концепцією, дослідники планують перетворювати шкідливий для атмосфери газ в рідину, яку можна знову використовувати як паливо.

Транспорт відповідальний за значну частину викидів парникових газів. До числа найбільш небезпечних для клімату сфер відноситься й перевезення вантажів. За статистикою, значна частина викидів вуглекислого газу в Європі припадає на транспортний сектор, а 40% з них — на вантажівки.

Дослідники з Федеральної політехнічної школи Лозанни, в статті, опублікованій в журналі Frontiers in Energy Research, запропонували незвичайний спосіб скоротити внесок вантажівок в глобальне потепління. Вони пропонують вловлювати вуглекислий газ, який виділяється з вихлопної труби та перетворювати його в рідкий двоокис вуглецю та зберігати в резервуарі на даху. За розрахунками, такий підхід зможе на 90% скоротити викиди від вантажівок та автобусів.

За задумом авторів, спеціальні абсорбуючі матеріали відокремлюють вуглекислий газ від азоту та кисню. Потім матеріал нагрівається для вилучення вуглекислого газу, а тепло від двигуна автомобіля використовується для стиснення CO2 та перетворення його в рідину. Потім цю рідину можна доставити на станцію техобслуговування, де її можна буде перетворити у звичайне паливо та використати повторно.

На жаль, для легкових автомобілів розробка не годиться. Резервуар для CO2 досягає 2 метрів в довжину і вагою в 400 кг, так що на даху стандартної машини його не розмістили. Вчені планують підготувати окрему систему для легковиків, проте її ефективність буде значно нижче.

Поки систему представили лише у вигляді концепції та, за оцінками дослідників, для її реалізації буде потрібно кілька років. Наступним кроком дослідників є розробка робочого прототипу, який вже можна буде перевірити на практиці.

За матеріалами: Engadget

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки