Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

ВПС США представили концепт гіперзвукових саней для Санта-Клауса

ВПС США представили концепт гіперзвукових саней для Санта-Клауса

Фахівці науково-дослідної лабораторії ВПС США (AFRL), перейнявшись духом Різдва, представили своє бачення саней для Санта-Клауса, за допомогою яких він міг би здійснювати своє щорічне турне з роздачею подарунків.

Апарат назвали Hypersleigh і згідно з концепцією, сани здатні пересуватися зі швидкістю до 17 Махів або 20 921 км/год, оскільки при більшій швидкості, життя всіма улюбленого Різдвяного персонажа була б під загрозою. Hypersleigh має дві кабіни, а також великий відсік для корисного навантаження — Різдвяних подарунків.

Плоска нижня частина Hypersleigh складається з термостійких плиток, які запобігають перегріву кабіни, коли Санта подорожує між континентами. У космічного човника та безпілотного космічного літака X-37B - аналогічна схема. А для безпечного приземлення на сніг, передбачені пара висувних лиж під корпусом, між якими розташувався повітрозабірник.

Але спираючись на математичні розрахунки, потрібно відразу зазначити, що сани AFRL набагато повільніше тих, які міг би використовувати Санта в реальності. Та й вантажопідйомність повинна бути явно трохи більше. Адже давним-давно астроном та астрофізик Лінда Харден розрахувала, що справжні сани Санта-Клауса в Різдвяну ніч розганяються до швидкості 3000 Махів, або 1046 кілометрів на секунду.

Припустимо, що у світі близько двох мільярдів жителів, яких можна вважати дітьми, при цьому Санта-Клауса немає в культурі мусульман, індусів, євреїв та буддистів, що скорочує список всього до 378 мільйонів дітей. І якщо припустити, що в кожному будинку, в середньому, знаходиться 3,5 дитини, і як мінімум одна дитина з них була чемною і повинна мати подарунок від Санти, отримуємо, що подарунки потрібно доставити в 91,8 мільйона будинків.

Для роздачі подарунків у Санта-Клауса є всього 31 годину, якщо він буде летіти зі Сходу на Захід, тому йому доведеться робити 822,6 візиту в секунду, і на відвідування одного будинку у нього є близько 1/1000 секунди. Прийнявши середню відстань між будинками в 1,25 км, оленям Санти, щоб встигнути до всіх дітей, доведеться розігнатися до 1046 км/с, що в 3000 разів перевищує швидкість звуку. І якщо припустити, що кожній дитині дістанеться невеличкий набір Lego, то загальна вага вантажу складе 321 300 тонн.

ВПС США представили концепт гіперзвукових саней для Санта-Клауса

Це все, зрозуміло, жарт. Однак вигляд Hypersleigh дає загальне уявлення про те, якими саме бачать гіперзвукові літаки майбутнього фахівці ВПС США. В цілому, Hypersleigh схожий на показані раніше концепти гіперзвукових маневрових апаратів, а також на деякі інші концепти винищувачів шостого покоління.

За матеріалами: Popular Mechanics

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки