Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Конференція ООН з питань клімату в Мадриді: «Ми йдемо неправильним шляхом»

Конференція ООН з питань клімату в Мадриді: «Ми йдемо неправильним шляхом»

Не втратити час, що залишився та прийняти критично важливі рішення закликали політиків представники ООН, Іспанії та Чилі, відкриваючи Сегмент високого рівня на Конференції ООН з питань клімату в Мадриді. Одне з найбільш нагальних завдань — кардинально скоротити викиди парникових газів та узгодити заходи зі створення «ринку емісії».

Петері Таалас, Генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації, нагадав про невтішні висновки двох великих досліджень. «Глобальне потепління триває, середня глобальна температура вже піднялася з доіндустріальних часів на 1,1°C, а океан нагрівся на півградуса, — зазначив він. — 220 мільйонів чоловік постраждали від екстремальної спеки, понад 800 мільйонів чоловік страждають від браку продовольства».

«Наукові дані не залишають сумнівів в нагальній необхідності діяти без зволікання, як на глобальному, так і національному рівнях», - нагадав делегатам кліматичної конференції Голова Генеральної Асамблеї ООН Тіджані Мохаммад-Банді, додавши, що потрібно терміново — і суттєво — скоротити емісії парникових газів. Інакше, мета Паризької кліматичної угоди — утримати підвищення середньої глобальної температури в межах 2 - 1,5°C — досягнута не буде. Більш того, поки викиди тільки ростуть і якщо нічого не зміниться, то до кінця століття температура підвищиться на 3 - 4 градуси, а це буде катастрофою.

«Ми йдемо неправильним шляхом», - підтвердила Виконавчий секретар Конвенції ООН з питань клімату Патрісія Еспіноса Канетельяно. Вона повідомила, що Паризька угода вже виконується за багатьма аспектами, але одним з найважливіших питань, які потребують узгодження, є реалізація статті VI. У ній якраз йде мова про необхідність скорочення емісії парникових газів, а також про роль приватного сектора у боротьбі зі зміною клімату.

Крім того, ця стаття передбачає можливість «торгівлі емісіями»: країна, обсяг викидів якої є меншими від встановленої норми, може продати різницю державі, яка не виконує свої зобов'язання по скороченню викидів. Але цей механізм можливий тільки за умови встановлення глобальної «стелі» викидів, яка не повинна підвищуватися в результаті подібного обміну.

«Практичне здійснення VI статті допоможе створити «вуглецеві ринки», що додасть більшу вагу Паризькій угоді та встановить загальні для всіх правила, — зазначила Еспіноса. - Якщо цього не відбудеться, то ці ринки будуть мати спорадичний характер, а наша бездіяльність стане негативним сигналом, який може підірвати всі інші зусилля в області клімату».

Звертаючись до міністрів країн-учасників Паризької угоди, Патрісія Еспіноса визнала, що розв'язання багатьох технічних питань доведеться відкласти на майбутнє, але сьогодні надзвичайно важливо досягти згоди тут, в Мадриді. «Ми серйозно просунулися в останні п'ять днів, але тепер нам потрібно зробити ривок та завершити роботу», - констатувала вона.

«Ця конференція повинна змінити напрямок дій», - підкреслила Голова Конференції, міністр Чилі з питань навколишнього середовища Кароліна Шмідт. Хоча через напружену ситуацію в її країні, Конференцію ООН з питань клімату довелося перенести з Сантьяго в Мадрид, Чилі зберегла роль її Голови. Кароліна Шмідт розповіла, що країни Латинської Америки та Карибського басейну постійно страждають від посух, повеней та ураганів.

Чилійський міністр вважає, що боротьба зі зміною клімату — справа не тільки політиків, а й регіональної та місцевої влади, а також представників виробничого та фінансового секторів. Ось чому, за словами Шмідт, організатори зустрічі залучили не тільки міністрів з проблем навколишнього середовища, а й міністрів сільського господарства, науки, енергетики, та, що дуже важливо, міністрів фінансів, які розпоряджаються грошима, необхідними для здійснення заходів щодо стримування кліматичних змін.

А відомий іспанський співак Алехандро Санс закликав простих громадян теж не сидіти склавши руки, а діяти. «Я б хотів, щоб ми перестали сперечатися та звинувачувати один одного в безвідповідальності... адже мова йде про порятунок нашого дому», - звернувся співак до делегатів. Він додав, що не збирається нікого повчати, але сам має намір діяти: «Винні ми всі, але ми ж можемо і розв'язати цю проблему. На власних концертах я маю намір скоротити свій «вуглецевий слід», як тільки зможу. І компенсую викиди, які виявляться неминучими».

Нагадаємо, що Паризька кліматична угода не має юридичної сили, а національні плани в області клімату держави приймають добровільно. У минулому році, на Конференції в Катовіце, вони повинні були узгодити конкретні «правила» виконання досить загальних положень Паризької угоди. Але повністю це зробити не вдалося. Що стосується добровільних національних зобов'язань, відомих за англійською абревіатурою NDC (Nationally Determined Contributions), то в наступному році держави повинні представити оновлені та більш сміливі плани.

«До настання 2020 року залишилось лише кілька тижнів, — попередила Патрісія Еспіноса. - Ми очікуємо, що в наступному році будуть представлені нові та переглянуті старі NDC, що будуть містити більш амбітні зобов'язання. Якщо цього не відбудеться, то вікно можливостей просто закриється».

За матеріалами: UN News

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки