Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені: теорія формування Всесвіту може виявитися помилковою

Вчені: теорія формування Всесвіту може виявитися помилковою

У дев'ятнадцяти недавно виявлених карликових галактиках відсутня темна матерія — таємнича невидима матерія, з величезним гравітаційним впливом і яка не випромінює світло. А до цього часу вважалося, що без темної матерії формування галактик неможливо. І якщо дані підтвердяться, то сучасна теорія формування Всесвіту виявиться хибною.

Вважається, що темна матерія є ключовим інгредієнтом у створенні галактик, оскільки її гравітація об'єднує атоми газу, що утворює галактики. Темна матерія, за припущенням космологів, становить 22% Всесвіту. Її наявність можна визначити за швидкістю обертання галактики — і це прискорене обертання властиво кожній галактиці у Всесвіті. Однак нещодавно вчені виявили, що це не завжди так.

Недавнє дослідження показало, що деякі карликові галактики, в тому числі й ці 19, поводяться так, немов у них переважають баріони — частинки, з яких складається звичайна матерія. А будь-які докази наявності темної матерії відсутні.

Перше повідомлення про виявлення галактики, у якої немає темної матерії, з'явилося в березні 2018. Команда астрофізиків під керівництвом Пітера Ван Доккума з Єльського університету довела, що середня швидкість кульових скупчень в галактиці NGC 1052-DF2 збігається моделлю створення з баріонів. Однак інші вчені вважали ці висновки досить спірними.

Згодом були знайдені нові приклади таких галактик. Зокрема, нещодавно в журналі Nature Astronomy вийшла стаття, в якій описані 19 нових карликових галактик, які не мають, по всій видимості, темної матерії. Розрахунки астрофізиків були зроблені із застосуванням нового методу, який дозволяє виділити рух атомів водню - «криві обертання H1».

«Ці криві обертання H1 набагато точніше, ніж метод, використаний командою Ван Доккума», - сказав Тіль Савала, астрофізик з Гельсінського університету. Проте, цілковитої впевненості немає й зараз, оскільки є «систематичні пропуски» в вимірах, які ще тільки належить заповнити.

Нагадаємо, що точки зору фізики, наш Всесвіт утворився і поводиться відповідно до моделі Лямбда-CDM (ΛCDM). Її часто називають стандартною моделлю космології Великого Вибуху. Вона описує три ключових властивості Всесвіту: космологічна стала (Λ), темна матерія та темна енергія.

Але якщо ж виявиться, що в деяких галактиках відсутня темна матерія, то це велика проблема для всіх сучасних теорій про створення нашого Всесвіту — їх просто доведеться відкинути.

За матеріалами: LiveScience

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки