Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Через зміни клімату діти будуть народжуватися раніше терміну

Через зміни клімату діти будуть народжуватися раніше терміну

Вчені з Великобританії та США довели, що аномально спекотна погода стимулює передчасні пологи. На планеті буде з'являтися все більше й більше недоношених дітей.

Говорячи про глобальне потепління, зазвичай згадують в першу чергу про підйом рівня моря, танення льодовиків та посилення ураганів. Однак не менш серйозно кліматичні зміни вплинуть на здоров'я людей по всьому світу. Крім цього, вони можуть збільшити частоту народження недоношених дітей. До такого висновку прийшли фахівці з Кембриджа та Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

Два дослідники — економіст Алан Баррека з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі та Джессамін Шаллер з Кембриджа — порівняли дані про народжуваність та середні температури повітря у США в період між 1969 та 1988 роками, щоб з'ясувати, наскільки більше дітей народжувалося в спекотні дні. В цілому, в аналіз потрапила інформація про 56 мільйонів пологів.

«Ми поки вдосконалюємо методологію дослідження «температура — вагітність», використовуючи дані про добові показники народжуваності, а не за встановленими термінами вагітності», - пояснюють фахівці.

Вчені виявили, що екстремально спекотна погода викликає сплеск появи дітей до потрібного терміну. За період дослідження, через температурні аномалії щорічно народжувалося 25 000 недоношених дітей, що призвело до загальної втрати понад 150 000 гестаційних днів на рік.

По мірі того, як планета нагрівається в результаті викидів парникових газів, число днів з аномально спекотною погодою буде збільшуватися. «За нашими оцінками, в кінці століття (2080-2099 рр.) тільки в Сполучених Штатах буде щорічно втрачено приблизно 253 000 днів вагітності, що спричинить майже 42 000 передчасних пологів», - пишуть вчені.

Хоча вагітність трохи коротше звичайної сама по собі не є небезпечною, але в масштабах країни та світу, тенденція до появи дедалі більшої кількості недоношених дітей потребують додаткових витрат на охорону здоров'я.

Але крім цього, глобальне потепління змінить навіть звичайні захворювання. Зараз в Європі люди хворіють на грип переважно в холодну пору року. Однак уже в найближчі десятиліття хвороба почне поширюватися протягом усього року, як це зараз відбувається в тропіках.

За матеріалами: ScienceAlert

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки