Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Дамбу в Альпах перетворять на гігантську сонячну електростанцію

Дамбу в Альпах перетворять на гігантську сонячну електростанцію

Компанія Axpo планує створити найбільшу вертикальну сонячну електростанцію потужністю 2 МВт у Швейцарських Альпах на стіні дамби водосховища Muttsee, розташованого на висоті 2500 метрів над рівнем моря.

За словами керівника відділу відновлюваної енергетики Axpo Крістофа Саттера, дамба водосховища Muttsee ідеально підходить для розміщення сонячних панелей — її стіна звернена на південь та вона має підключення до енергосистеми. Умови високогір'я також сприяють виробленню електрики — там відсутні тумани та спостерігається лише слабка хмарність. При цьому, як відомо, сонячні панелі при низьких температурах працюють ефективніше.

Інноваційна сонячна станція буде складатися з 6000 модулів, площа яких дорівнює 10 тисячам квадратних метрів. При цьому кут нахилу верхнього ряду панелей складе 77°, а нижнього - 51°. За рік станція зможе виробляти 2,7 ГВт·год електроенергії. Помітною ж перевагою станції буде вироблення половини електроенергії в зимові місяці, коли країна відчуває енергодефіцит.

Дамбу в Альпах перетворять на гігантську сонячну електростанцію

За останній час на Швейцарському плато був створений ряд сонячних електростанцій, але вони виявилися неефективними в зимовий період. Сонячні панелі, які розташовані на рівнинах, взимку забезпечують лише чверть свого річного виробітку.

В майбутньому, Швейцарії все складніше буде купувати електрику на зовнішніх ринках у зв'язку зі скороченням кількості великих електростанцій з надлишковими потужностями. Однак експерти Axpo впевнені, що високогірні проекти допоможуть країні реалізувати стратегію розвитку енергетики, розраховану до 2050 року і вже ведуть переговори з партнерами з приводу постачання електрики на основі довгострокових контрактів.

Енді Хайц, що відповідає в Axpo за виробничу діяльність, зазначив, що реалізації проекту на дамбі водосховища Muttsee явно недостатньо. Подібні електростанції потрібно встановлювати в місцях, які не є заповідниками та мають розвинену інфраструктуру.

 

 

За даними галузевої асоціації Swissolar, при необхідності відмови від викопного палива та зниження вироблення електроенергії на АЕС, країна потребує сонячних електростанціях загальною потужністю 50 ГВт, що у 25 разів більше поточного показника. Та найбільший потенціал експерти бачать в розвитку дахових та фасадних геліосистем.

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки