Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Космічний телескоп Габбл сфотографував драматичну загибель зірок

Космічний телескоп Габбл сфотографував драматичну загибель зірок

Деякі з найбільш драматичних подій у Всесвіті відбуваються коли вмирають зірки. Йдеться про масштабні та яскраві зіркові вибухи — катаклізмічні процеси, що виникають в кінці еволюції зірок та супроводжуються виділенням величезної кількості енергії.

Такий вибух, званий «наднова», відбувається в основному з двох причин:

  • Масивна зірка витрачає паливні запаси в кінці життя, позбавляється динамічної стабільності, не може підтримувати масивність, колапсує всередину та вибухає.
  • Білий карлик, який обертається в парі з потужним зоряним сусідом і у якого постійно краде матеріал, включає процес ядерного синтезу та запалює наднову.

В обох випадках спостерігається формування яскравого об'єкта в небі, здатного змагатися зі світлом цілої галактики. Вибух наднової можна спостерігати протягом тижнів або місяців.

На фотографії космічного телескопа Габбл можна спостерігати спіральну галактику NGC 5468, розташовану на території сузір'я Діви. За останні 20 років спостережень, в цій галактиці помітили ряд наднових обох типів: SN 1999cp, SN 2002cr, SN2002ed, SN2005P та SN2018dfg.

Космічний телескоп Габбл сфотографував драматичну загибель зірок

Натисніть на зображення для збільшення, відкриється в новій вкладці

Галактика віддалена від Землі на 130 мільйонів світлових років, але вона повернута до нас «обличчям», що спрощує процес спостереження та дозволяє робити захоплюючи фотографії.

Крім усього іншого, речовина, що викидається в ході спалаху, містить продукти термоядерного синтезу, що відбувалися протягом усього життя зірки. Саме завдяки надновим, Всесвіт в цілому та кожна галактика окремо хімічно еволюціонує.

За матеріалами: HUBBLE

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки