Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

У Чумацькому Шляху виявили новий тип подвійної зоряної системи

У Чумацькому Шляху виявили новий тип подвійної зоряної системи

Протягом 2 місяців міжнародна група астрономів використовувала радіотелескоп MeerKAT, який базується в пустелі Кару в Південній Африці, для вивчення південного сузір'я Жертовник (лат. Ara). Отримані дані продемонстрували щось дивне. Якийсь об'єкт створив три спалахи радіовипромінювання на протязі 3 тижнів.

Знахідка зацікавила команду, яка продовжила спостерігати за джерелом за допомогою інших телескопів. Виявилося, що дивні спалахи виникли та надходять від подвійної зоряної системи в Чумацькому Шляху. Однак поки складно пояснити, з чим саме зіткнулися вчені.

Спочатку радіотелескопу MeerKAT вдалося виявити «тимчасове джерело» - непостійний об'єкт, що демонструє значні зміни в рівні яскравості. Вчені назвали цю подію MKT J170456.2-482100 та вважають, що незабаром можуть знайти ще безліч подібних незвичайних об'єктів.

У Чумацькому Шляху виявили новий тип подвійної зоряної системи

Радіовипромінювання, яке було виявлено в ході дослідження

Щоб зрозуміти, з чим мають справу, вчені зіставили джерело з локацією зірки TYC 8332-2529-1, яка віддалена від нас на 1800 світлових років. Ця зірка наділена відносною яскравістю, тому очікувалося, що ряд оптичних телескопів зафіксували її в минулому. І ці дані дійсно знайшли, що дозволило дізнатися більше про цей гігант, який у 2,5 раза масивніше Сонця.

Щоб отримати оптичні спектри гіганта, використовували телескоп SALT. Завдяки йому можна визначити хімічний склад зірки та наявність в неї магнітного поля. Також дані допомагають вивчити рух зірки. Спектри показали, що TYC 8332-2529-1 має магнітне поле та обертається навколо сусіда з орбітальним періодом у 21 день.

Але в спостереженнях вдалося лише розглянути неймовірно слабкий підпис зірки-сусіда, а значить, вона менше гіганта. Крім цього, сусідня зірка за масивністю може перевершувати Сонце лише в 1.5 раз.

Ким же тоді є сусідня зірка? На цю кандидатуру підходив білий карлик, адже вони часто виступають частиною подвійних систем. Але такі об'єкти мають меншу масивність. Сам спалах міг сформуватися внаслідок магнітної активності зірки-гіганта, що нагадує сонячні спалахи, але тут він яскравіше та енергійніше. І тільки такі спалахи зазвичай фіксують на карликах, а не на гігантах.

Подібні результати можна пояснити, якщо система складається з зірки-гіганта та об'єкта сонячного типу. Тоді магнітна активність гіганта буде створювати спалахи. Але в спектрах немає ознак того, що зірка-супутник — об'єкт сонячного типу.

Виходить, характеристики знайденої подвійної системи не вписуються в сучасне розуміння подвійних зірок. Тому виникло припущення, що це новий різновид подвійних систем. Можливо, це екзотична система, яку спостерігають вперше: зірка-гігант з радіовипромінюванням, що обертається навколо нейтронної зірки або чорної діри.

MeerKAT продовжить вести спостереження за подвійною системою протягом наступних 4 років, а оптичний телескоп ASAS-SN збере відомості про зірку-гіганта. Це дозволить детальніше вивчити динаміку системи, процес формування спалахів та загадку формування подвійної системи.

За матеріалами: ScienceAlert

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки