пʼятниця, 29 листопада 2019 14:02

Винахід українця врятував 2-х моряків

Винахід українця врятував 2-х моряків
За рік після першої рятувальної операції, гелікоптер Сікорського врятував пілота та 3-х пасажирів літака, який впав у Бірмі, охопленій війною Фото: pereplet

Першу в світі вертолітну рятувальну операцію провели в США 29 листопада 1945-го. Здійснювали її на гелікоптері R-5, конструкції киянина Ігоря Сікорського.

За день до події східне узбережжя країни накрив сильний ураган. Баржа "Texaco" із 2-ма моряками на борту відчепилася від нафтового танкера і була віднесена хвилями на гострий риф неподалік узбережжя міста Ферфілда. Життя чоловіків опинилося під загрозою.

Жоден човен чи корабель не могли наблизитись до них. Боялися потрапити у подібну ситуацію. Тоді люди, що споглядали моторошну картину з берега, вирушили до сусіднього Бріджпорта де знаходився Авіаційний завод імені Сікорського та попросили про допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вертольоти Ігоря Сікорського брали на озброєння США, Велика Британія і Франція

Рятувальну операцію провів пілот Джиммі Вінер. З гелікоптера спустили троси, якими моряки мали обхопити себе під пахвами. У кабіні їм не було місця, тому триматися слід було міцно, адже при перевезенні був великий шанс вислизнути та впасти на гострі скелі чи у воду.

Попри сильний вітер, операція порятунку пройшла успішно. Чоловіків доправили до безпечного місця. З того часу розпочалася нова епоха у використанні гелікоптерів.

6 червня 1889-го у Києві народився механік, винахідник та авіатор Ігор Сікорський.

Навчався в Київському політехнічному інституті. Проектував гелікоптери, які на той час вважали неможливими. На власноруч сконструйованих літаках встановлював рекорди з дальності та швидкості польоту.

Працюючи на Російсько-Балтійському вагонному заводі у Ризі, побудував багатомоторний літак "Ілля Муромець". На ньому перелетів із Петербурга до Києва.

1918-го дізнався, що більшовики хочуть його розстріляти. Емігрував у Францію. За рік переїхав у США.

Зараз ви читаєте новину «Винахід українця врятував 2-х моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі