Доступність посилання

ТОП новини

Маруся Звіробій повторила «погрози» Зеленському після обшуків ДБР


Маруся Звіробій
Маруся Звіробій

Для блогерки та волонтерки Марусі Звіробій ранок 28 листопада розпочався із обшуку. ДБР та СБУ прийшли до неї через відео, в якому вона та депутатка Софія Федина висловлювали, як стверджують у цих установах, «погрози президенту Володимиру Зеленському».

«Будемо ламати двері. Я вас попереджаю останній раз», – так слідчий ДБР намагався переконати Марусю Звіробій дозволити розпочати їм обшук в її помешканні.

Для цього правоохоронці привели з собою і понятих. Утім, представляти їх не поспішали:

– Ви хто, жіночко? – запитувала Звіробій в однієї з понятих.

– Зараз будуть представлятися, – відповідав слідчий.

– Прізвище скажіть, – наполягала волонтерка.

– Троцина Олена Миколаївна, – відповіла понята.

– Представлятись будуть по моїй команді, – наголошував представник ДБР.

Увесь перебіг подій сама Звіробій транслювала наживо у фейсбуці.

Аж поки на третій хвилині візиту правоохоронці не почали вимагати у неї телефон.

– Скажіть мені, що ви шукаєте, і я віддам вам мобільний телефон, – відповідала Звіробій.

– Мобільний телефон, – пояснював слідчий.

– Може, ви не шукаєте мобільний телефон, – зауважила волонтерка.

– Подивіться в ухвалі, будь ласка, – наполягав він.

У ДБР Радіо Свобода відмовились повідомити подробиці обшуку в Звіробій. Сама вона тим часом розповіла: окрім телефонів оперативники вилучили ще й зброю.

«В ухвалі не було вказано, що вони мають забрати мою зброю. Кажуть, що просрочена, але це не їхня справа взагалі», – наголошує Звіробій.

Блокнот із емблемою десантно-штурмових військ також опинився серед вилучених у неї речей

«Там, між іншим, номер телефону начальника розвідки. Якщо йому буде хтось дивний телефонувати, хай не дивується», – так прокоментувала це жінка.

При цьому Звіробій називає усе політичним переслідуванням.

Причина – відео від 26 жовтня, в якому вона та депутатка і волонтер Софія Федина розкритикували розмову Зеленського з добровольцем у Золотому.

Тоді Звіробій, зокрема, наголошувала: «Ти робиш таку шкоду цій країні, що всі бажають, щоб ти здох і просто обговорюють, яким чином: чи тебе повісить краще, чи тебе застрелить краще, чи там граната зірветься десь».

Після цієї заяви миттєво вибухнув скандал.

Дехто – зокрема, «слуги народу» – побачив у цій розмові прямі погрози президенту.

Так, 29 жовтня депутат фракції «Слуга народу» Микита Потураєв наголошував: «Це що: вільна думка і свобода слова, коли публічно лунають заклики до заколоту, до знищення верховного головнокомандувача та голови держави?»

Зрештою, 1 листопада саме за звернення одного зі «слуг» – Олександра Качури – ГПУ відкрила провадження щодо Звіробій і Федини. А вже через кілька тижнів – 26 листопада, – ДБР направило до Генпрокуратури проект підозри їм. На думку слідства, жінки погрожували у своєму відео вбивством президенту.

Чи чекати подібного обшуку депутатці Софії Федині? Ні ДБР, ні сама вона відповісти на це питання не можуть.

Водночас в обшуку помешкання Звіробій Софія Федина бачить повернення методів НКВД: «Вони прийшли в шостій ранку. Вони погрожували вибивати двері, хоча ніхто не відмовлявся їх відчиняти. Вони не дозволяли контактувати з адвокатами чи подзвонити ще комусь. Це – дичайше хамство і насильницький режим. Це все показує, наскільки зараз намагаються закрутити гайки, щоби іншим було не повадно».

Чи справді провадження щодо Федини і Звіробій є свідченням боротьби чинної влади з інакодумцями? Про це Радіо Свобода запитало в політолога Олега Саакяна.

«Я би не казав тут точно про політичні переслідування, але вибірковість правосуддя в цьому випадку цілком вірогідно має місце. У нас дуже часто допускаються різні випади в політичних перепалках, в оцінках дій тих чи інших публічних осіб. І подекуди вони носять факт погроз або натяків на погрози. І можна 5-10 (років – ред.) набрати», – говорить Саакян.

Тим часом Маруся Звіробій після проведених 28 листопада обшуків у її помешканні зробила нові «погрози» на адресу президента.

«Якщо ти думаєш, що з тобою те не станеться, бо ти мені замовив обшук вдома у моєї бабусі, то ти помиляєшся: станеться все так, як ми сказали. І нєхрєн вести себе так з людьми, які захищають батьківщину», – наголошує Звіробій.

Як саме такі заяви можуть вплинути на перебіг справи? Поки що в ДБР не можуть відповісти на це питання.

«Наразі важко спрогнозувати. Люди, які здійснюють досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні, зараз на виїздах. Вони працюють. І вони точно зараз не дадуть відповідь оперативно на це питання», – пояснила речниця Держбюро розслідувань Анжеліка Іванова.

Нині ж, окрім обшуку в будинку Марусі Звіробій, також вже відбувся один допит Софії Федини. Утім, про що саме у неї була розмова зі слідчими, невідомо. Каже, це – таємниця слідства.

ДОВІДКА:

Маруся Звіробій (справжнє ім’я Олена Біленька) – нагороджена волонтерською відзнакою «Народний герой України»; учасниця Революції гідності, ініціаторка проєкту «Допомога пораненим Майдану»; влітку 2014 року на волонтерський засадах організувала полігон, на якому інструктори навчали початковій військовій підготовці тих, хто добровільно йшов на фронт; пізніше полігон став центром підготовки контрактників десантно-штурмових військ, а його випускників почали називати «Марусиними ведмедями»; військовослужбовець ЗСУ та Національної гвардії України; звільнена в запас за станом здоров'я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG