Техніка: від побутової до космічної

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Модульні мікроферми перевернуть харчову промисловість

Модульні мікроферми перевернуть харчову промисловість

Одним з ключових принципів ідеї «міської стійкості» є місцеве виробництво харчових продуктів. Якщо почати вирощувати в містах фрукти, овочі та зелень, це дозволить оптимізувати попит та пропозицію, зменшить шкідливі викиди та знизить витрати на транспортування. Певною мірою це дасть можливість зміцнити продовольчу безпеку міст.

Проблема в тому, що міське сільське господарство не завжди є ефективним. Землі в межах міста коштують дорого, і перспектива їх перепрофілювання в сільськогосподарські угіддя, навіть в занедбаних містах, може привести до додаткових витрат, тим більше якщо згодом ці міста відродяться.

Ідея ж вертикального землеробства, коли продукція вирощується в так званих стелажних конструкціях з контрольованим кліматом, що займають незрівнянно меншу площу, поки не витримує конкуренції з традиційним землеробством через свою дорожнечу та нестачу фінансування.

Модульні мікроферми перевернуть харчову промисловість

Найбільш практичними, з точки зору міського землеробства, здаються мікроферми. Таке собі «дрібне фермерське господарство, яке можна організувати в місті або передмісті менш ніж на 2-ух гектарах землі». Для мікроферм використовується невелике автоматичне модульне обладнання для вирощування харчових продуктів і встановити його можна практично в будь-якому будинку або квартирі.

Виробництво таких ферм налагодив стартап Babylon з Шарлоттсвілля, що у штаті Вірджинія. Компанія продає обладнання розміром 975 x 2 011 x 2 926 см, яке використовує гідропоніку — метод вирощування рослин без ґрунту, за допомогою занурення коренів у воду або живильний розчин. Залежно від сорту насіння (у Babylon їх 227) регулюється подача води та освітлення. В результаті продуктивність з одного гектара виходить набагато вище, ніж у традиційних фермерських господарств.

Модульні мікроферми перевернуть харчову промисловість

На ділянці вертикальної ферми, площею всього 1,4 м2, можна виростити стільки ж врожаю, скільки на звичайному полі площею 185 м2. Такі модулі можуть бути пов'язані один з одним для створення ферм різного масштабу. Їх роботою керують дистанційно через хмару, з можливістю збору даних в реальному часі.

Babylon продає або здає в оренду ці ферми так, як деякі компанії реалізують сонячні батареї. Babylon встановлює обладнання, надаючи підписку на постачання насіння та дистанційно управляє зростанням врожаю через хмару за допомогою спеціальної програми. Це дозволяє покупцям насолоджуватися вирощеними у своїй квартирі овочами та фруктами, не забруднивши рук і не дуже занурюючись у вивчення аграрної тематики.

Модульні мікроферми перевернуть харчову промисловість

У Babylon є дослідний центр в Шарлоттсвіллі, де вчені-фахівці вивчають різні сорти насіння з усього світу, вибираючи кращу технологію вирощування для отримання більш високих врожаїв. За процесом спостерігає безліч датчиків та камер, аналізуючи дані зростання кожної рослини, що дозволяє вибрати кращу технологію для різних сортів.

У віддаленій перспективі Babylon планує використовувати свої модульні вертикальні платформи для будівництва великих підприємств. Таким чином вирощувати овочі та фрукти можна буде поруч з продовольчими магазинами або закладами громадського харчування.

За матеріалами: ЕкоТехніка

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки