Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Через глобальне потепління ми будемо хворіти на грип круглий рік

Через глобальне потепління ми будемо хворіти на грип круглий рік

Зараз в Європі люди хворіють на грип переважно в холодну пору року. Однак уже в найближчі десятиліття хвороба почне поширюватися протягом усього року, як це зараз відбувається в тропіках.

У країнах з помірним кліматом грип вважається зимовою хворобою, яка легко поширюється в холодному повітрі. Здавалося б, глобальне потепління має стати для вірусу поганою новиною, адже воно скоротить тривалість найбільш сприятливого для нього сезону. Однак вчені відзначають, що в тропіках відносини грипу з погодою зовсім інші. В теплому та вологому кліматі, вірус вражає людей цілий рік, і при зростанні температури, нас чекає аналогічна ситуація.

Дослідники поки не розуміють, чому вірус грипу по-різному поводитися в тропічному та помірному кліматі. Проте, вони вже помітили, що зона, в якій люди хворіють на грип круглий рік, розширюється по мірі нагрівання планети.

Якщо сезонні спалахи поступляться місцем сталому поширенню хвороби, лікарям доведеться змінити й схеми вакцинації. Сьогодні, щоб захиститися від вірусу, який ще й регулярно мутує, рекомендується робити щеплення раз на рік, зазвичай восени. В майбутньому, оновлювати захист, можливо, доведеться кілька разів на рік.

У дослідників та лікарів така перспектива викликає жах: людей непросто змусити робити щеплення навіть раз на рік, так що не варто розраховувати на популярність багаторазової вакцинації. Крім того, доведеться значно прискорити розробку нових вакцин, адже у вірусу буде набагато більше часу на еволюцію.

Найгірший сценарій — глобальна пандемія. Втім, слід зазначити, що, хоча сьогодні в тропіках грип і циркулює круглий рік, число захворілих тут приблизно таке ж, як в помірних широтах. Так що велика ймовірність, що перехід до нового режиму не збільшить загальну кількість хворих, а лише рівномірно розподілить його по всьому році. Якщо це вірне припущення, то катастрофи вдасться уникнути, проте адаптація до змін все одно забере чимало сил та коштів.

За матеріалами: Popular Science

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки