Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Середньорічна концентрація парникових газів в атмосфері знову побила рекорд

Середньорічна концентрація парникових газів в атмосфері знову побила рекорд

Концентрація основних парникових газів в атмосфері Землі у 2018 році побила новий рекорд. Ніяких ознак поліпшення немає, попри зобов'язання держав зменшити шкідливі для планети викиди в рамках Паризької кліматичної угоди.

Детальна інформація представлена в бюлетені, який щорічно публікує Всесвітня метеорологічна організація (WMO). Нові дані, що збираються з десятків станцій по всьому світу, показують, що зростання концентрації CO2 з 2017 по 2018 рік стало найшвидшим за останні 10 років. Китай, США, Євросоюз та Індія відповідальні за викид 56% парникових газів. При цьому Сполучені Штати вийдуть з Паризької кліматичної угоди у 2020 році.

Рівень концентрації вуглекислого газу збільшився на 0,57% з 405,5 до 407,8 мільйонних об'ємних часток (ppm), що становить 147% від рівня 1750 року, у якого заведено відраховувати умовний початок промислової революції. Концентрація метану зросла до 1869 мільярдних об'ємних часток (ppb) або 259% від доіндустріального рівня, а концентрація оксиду азоту у 2018 році в середньому склала 331,1 ppb або 123% від рівня 1750 року. Крім того, зросла й швидкість, з якою зростала концентрація цих газів у атмосфері планети за останні десять років.

Всесвітня метеорологічна організація зазначає, що в останній раз така концентрація CO2 спостерігалася 3-5 мільйонів років тому. Тоді на Землі було в середньому на 2-3 градуси тепліше, а рівень моря — на 10-20 метрів вище. Ці тенденції говорять про те, що майбутнім поколінням загрожують зміни клімату, підвищення температури, більш екстремальні погодні умови, підвищення рівня моря, нестача води та руйнування екосистем, попереджають експерти.

Вуглекислий газ — основний довгоживучий парниковий газ, пов'язаний з людською діяльністю та винний в глобальному потеплінні. Він залишається в атмосфері століттями, ще довше — в океанах. Наступні за значущістю парникові гази — метан та закис азоту. Викиди цих газів теж пов'язані з діяльністю людини. Метан виділяється в результаті тваринництва, рисівництва, а також з-за сміттєзвалищ. 40% викидів закису азоту теж пов'язані з людською діяльністю. Цей газ — один з головних винуватців руйнування озонового шару, який захищає від ультрафіолетових променів.


Нагадаємо, що зовсім недавно, кліматологи, провівши аналіз декількох моделей прогнозування клімату, прийшли до висновку, що Північний Льодовитий океан до середини XXI століття може повністю втратити лід. За їх словами, зміна клімату в Арктиці відбувається інтенсивніше та набагато швидше, ніж в інших регіонах.

Робіть висновки, та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки