Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Створено гібридний пристрій, який одночасно генерує та зберігає сонячну енергію

Створено гібридний пристрій, який одночасно генерує та зберігає сонячну енергію

Всупереч своїй назві, сонячні батареї не запасають енергію, отриману від сонця. За допомогою фотоелектричної технології вони безпосередньо виробляють електрику. Нова технологія, запропонована дослідниками з Університету Х'юстона, вловлює тепло від сонця та зберігає його у вигляді теплової енергії.

Нова технологія дозволить розв'язати такі проблеми сонячної енергетики, як неможливість цілодобового використання прямої сонячної енергії, обмежені години сонячного світла, похмурі дні. Такий пристрій збору та зберігання в перспективі дозволить отримати джерело безперебійної енергії для роботи в режимі 24/7. Детальний опис технології опубліковано у виданні Joule.

Новий «гібрид» складається з «молекулярного сховища» та локалізованого матеріалу з фазовим переходом. Вони розділені аерогелем на основі діоксиду кремнію для підтримки необхідної різниці температур. Прилад дозволяє накопичувати як енергію в молекулярній формі, так і приховану теплоту (тепло, що виділяється або поглинається в процесі фазового переходу при постійній температурі). Створено гібридний пристрій, який одночасно генерує та зберігає сонячну енергію

Вчені добилися ефективності поглинання в межах 73-90%, в залежності від масштабів установки. До 80% енергії, яка зберігалася в пристрої в темний час доби, вдалося виділити назад, для світлого часу цей відсоток був ще вищим. За словами вчених, така ефективність пов'язана зі здатністю приладу поглинати весь спектр сонячного світла.

В якості «молекулярного сховища» використаний норборнадиен-квадріціклан — комбінація двох ізомерів поліциклічних вуглеводів, які переходять з однієї форми в другу при поглинанні сонячного світла. Ця речовина, за словами вчених, має високу питому енергію та добре виділяє тепло, до того ж здатна залишатися стабільною протягом тривалого періоду зберігання енергії.

Пристрій забезпечує підвищену ефективність декількома способами: сонячна енергія зберігається в молекулярній формі, а не у вигляді тепла, тому з часом не розсіюється. А оскільки накопичена енергія зберігається там же, де збирається, це позбавляє від втрат, пов'язаних з транспортуванням.

Особливо корисною здається властивість нового пристрою, яка дозволяє працювати з енергією в темний час доби, при слабкому або зовсім відсутньому сонячному випромінюванні. Отримана раніше енергія збирається норборнадиен-квадріцікланом, який переходить у форму з більш високою енергією. Це дає пристрою можливість виробляти теплову енергію вночі навіть ефективніше, ніж днем, відзначає автор статті доктор Т. Рендалл Лі.

За матеріалами: Naked Science

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки