Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Створена кліматична модель для визначення населеності екзопланет

Створена кліматична модель для визначення населеності екзопланет

Вчені склали тривимірну кліматичну модель, яка дозволяє визначити потенційну придатність екзопланет для життя. Ці обчислення дозволять астрономам зрозуміти, які небесні тіла варто вивчати в першу чергу.

Місії NASA, такі, як Kepler та Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), продемонстрували, скільки екзопланет існує у Всесвіті. Але простого знання про те, що ці планети існують — дуже мало. Коли астрономи виявляють нову екзопланету, вони не можуть визначити, чи придатна вона для життя. Нове дослідження — перше, яке використовує тривимірне моделювання клімату, щоб допомогти визначити, які екзопланети можуть бути заселені.

Вчені з Північно-Західного університету США склали кліматичну модель, яка враховують атмосферні умови небесних тіл. Вони об'єднали тривимірні кліматичні моделі з фотохімією та хімією атмосфери для більш точного розрахунку впливу сонячного випромінювання. Дослідники вважають, що моделювання дозволить астрономам визначити пріоритетність спостережень за тими об'єктами, які можуть бути корисні для людства в майбутньому.

За словами вчених, тривимірна фотохімія не використовувалася у дослідженнях екзопланет раніше, через свою дорожнечу. Однак, цей підхід може мати життєво важливе значення для оцінки впливу сонячної радіації, кількості води та інших аспектів. Знання того, як сонячна радіація взаємодіє з атмосферою планети, дозволяє відрізнити планети, подібні до Землі, від кислотного пекла Венери.

Наприклад, планета може перебувати всередині зони життя зірки, але її тонкий озоновий шар може пропускати занадто велике ультрафіолетове випромінювання. Моделювання також показало, що планети, що обертаються навколо активних зірок, схильні до значних втрат води через випаровування. А без води, як ми знаємо, життя неможливе.

Ця розробка допоможе визначити напрямок майбутніх досліджень далеких від Землі планет. Вчені вже планують використовувати космічний телескоп Джеймса Вебба, який має значно більшу чутливість в порівнянні з телескопом «Габбл», і який здатен виявляти водяну пару та озон в атмосфері планети. Астрономам просто потрібно знати, на яких планетах, найімовірніше, може існувати життя.


Нагадаємо, що зовсім недавно, експерти NASA змонтували зоряну карту південної частини неба за даними, отриманими від TESS. Карта створена з 208 зображень, зроблених супутниковим телескопом за перший рік своєї роботи.

За матеріалами: ExtremeTech

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки