У Мінрегіоні розроблять порядок безоплатної передачі земельних ділянок співвласникам багатоквартирних будинків

Мінрегіон розробив законопроект про реконструкцію застарілого житла

У Міністерстві розвитку громад та територій України буде розроблений порядок безоплатної передачі земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки у власність їх співвласникам.

Про процедуру безоплатної передачі земельних ділянок співвласникам багатоквартирних будинків повідомила прес-служба  Мінрегіоніу

У програмі діяльності Кабінету Міністрів України на наступні п’ять років є ціль унормувати на законодавчому рівні спірні питання управління спільним майном у багатоквартирному будинку.

Як повідомляє прес-служба, уряд планує вдосконалити механізми управління, щоб максимально продовжити строк експлуатації багатоквартирних будинків.

Що належить до земельної ділянки багатоквартирного будинку?

Розміри і конфігурація земельної ділянки, на якій розміщений багатоквартирний будинок, визначаються на підставі відповідної землевпорядної документації. До земельної ділянки багатоквартирного будинку належать:

  • земля, на якій розміщено житловий будинок;
  • земля, на якій знаходяться будівлі і споруди, що стосуються такого будинку;
  • прибудинкова територія.

Хто може оформлювати права на земельну ділянку під багатоквартирним будинком?

Відповідно до статті 116 Земельного кодексу України, мешканці багатоквартирних будинків мають право відвести земельну ділянку в постійне користування незалежно від створення ОСББ. Проте, якщо ОСББ не створено, відведення земельної ділянки можливе лише при згоді всіх без виключення власників житлових і нежитлових приміщень будинку, а на практиці такої згоди досягти майже неможливо.

Відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок, належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія, віднесено до спільного майна багатоквартирного будинку.

Згідно із статтею 42 Земельного кодексу України земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У свою чергу, набуття відповідних прав на земельні ділянки, їх державна реєстрація та державна реєстрація речових прав на них, що за чинним законодавством вимагатиме особистої згоди та звернень із заявами 100 % співвласників багатоквартирних будинків, фактично нівелює закладену у згаданому нормативно-правовому акті концепцію прийняття рішень співвласниками та буде ускладненою при їх значній кількості.

Крім того, враховуючи плинність складу власників квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, може виникнути ситуація, коли у разі їх зміни співвласником земельної ділянки залишатиметься попередній власник, а проведення відповідних дій щодо реєстрації прав нового власника вимагатиме фінансових та часових витрат.

Питання безоплатної передачі земельних ділянок співвласникам багатоквартирних будинків можливо вирішити лише у разі внесення комплексних законодавчих змін, зокрема до Земельного кодексу України, Цивільного кодексу України, законів України «Про державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Олексій Кучеренко у Facebook зазначив: “Це однозначно правильна річ. Як можна створювати «ефективного власника», не вирішивши питання власності на землю, не маючи технічної документації, не провівши технічний аудіт та без підписання акта передачі?!”.

Підпишіться на свіжі новини ЖКГ та наші корисні публікації у Facebook

Читайте за тегами:

Вас може зацікавити:

Поширюйте важливу інформацію у: