Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

В NASA виявили на Марсі мінерали, які добре зберігають сліди минулого життя

В NASA виявили на Марсі мінерали, які добре зберігають сліди минулого життя

Астрономи з NASA вивчили дно кратера Джезеро, в який повинен приземлитися дослідний ровер Mars 2020, і виявили в ньому гідратований кремнезем — мінерал, який добре зберігає біосигнатури. Іншими словами, дослідження мінералу пришвидшить пошук слідів життя на Марсі.

Місія Mars 2020 повинна бути запущена в липні 2020 року. Передбачається, що модуль з марсоходами здійснить посадку на планету в лютому 2021 року. До її складу увійдуть два ровери, ймовірним місцем посадки яких стануть плато Сирт та кратер Джезеро, розташовані у 28 км один від одного.

В кінці минулого року в NASA заявили, що марсохід Mars 2020 буде посаджений в кратері Джезеро, де, за словами дослідників, було давнє озеро. Цей кратер примітний тим, що на краю знаходяться характерні ознаки дельти річки, що впадала в озеро. В дельті має бути сконцентрована величезна кількість матеріалу для досліджень та пошуку життя. Принаймні, на Землі саме так.

Дельта річки в кратері Джезеро

Дельта річки в кратері Джезеро

«Використовуючи розроблену нами методику, яка допомагає знаходити рідкісні мінерали в даних, отриманих з орбітальних космічних кораблів, ми виявили два виходи гідратованого діоксиду кремнію в кратері Джезеро. На Землі цей мінерал є ідеальним для збереження мікрофосилій та інших біосигнатур — тому це відмінне місце для дослідження», - заявив Джессі Тарнас, професор Університету Брауна та провідний автор дослідження.

Дослідники стверджують, що виявлений гідратований кремнезем на дні кратера, дуже сильно збільшує шанси виявити сліди минулого життя. Дослідницькі апарати повинні будуть зібрати проби ґрунту в околицях місць посадки, щоб визначити, чи існували на Марсі умови для існування мікробів.

«Матеріал, який формує нижній шар дельти, найбільш продуктивний з точки зору збереження біосигнатур», - сказав Джек Мустард, професор Університету Брауна та співавтор дослідження. «Так що, якщо ми знайдемо цей нижній шар, а в ньому буде багато кремнезему — це подвійний бонус».

Протягом місії, марсохід буде збирати та проводити хімічний аналіз гірських порід, а також аналізувати структуру відкладень. Отримані дані будуть мати величезне значення для визначення того, як ці відкладення утворювалися. Крім того, один з інструментів марсоходу здатний вивчати складний біологічний матеріал. У процесі вивчення марсіанського ґрунту, ровер також буде збирати та складувати зразки порід, які будуть повернуті на Землю іншими місіями.


Нагадаємо, що в жовтні цього року, інженери NASA успішно протестували систему, призначену для спуску ровера Mars 2020 на поверхню Червоної планети. В ході тестування спусковий апарат разом з марсоходом було піднято на висоту в 8-10 метрів за допомогою крана, а потім ровер відокремився від апарату та успішно приземлився.

За матеріалами: EurekAlert!

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки