Дивовижні технології та винаходи

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені: переробка вуглекислого газу повинна стати головною індустрією майбутнього

Вчені: переробка вуглекислого газу повинна стати головною індустрією майбутнього

Сім наукових організацій з США та Європи узагальнили перспективи нового ринку, оцінивши десяток способів уловлювання CO2, його переробки та використання. Названа собівартість вилученої з атмосфери тонни вуглекислого газу, при якій нову, але дивну індустрію чекає бум.

Вчені семи наукових організацій, включаючи Оксфорд та Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі (UCLA), представили найповнішу на даний момент доповідь про стан та перспективи індустрії з уловлювання вуглекислого газу з атмосфери. Вони вперше розглянули модель бізнесу «в зборі» - з урахуванням уловлювання, можливостей переробки та подальшого використання — і тепер впевнені, що ця індустрія повинна стати однією з ключових у світі. Звичайно, якщо людство сподівається уникнути кліматичної катастрофи, знизивши викиди парникових газів.

Зокрема, в дослідженні на сторінках Nature розглядається відразу десять варіантів використання зрідженого CO2 - головного парникового газу. Його можна перетворювати в паливо, хімікати, пластик або будівельні матеріали. Вчені підкреслюють — якщо хоча б пара з цих схем стануть рентабельними, індустрія уловлювання оживе.

«Аналіз, який ми представили, ясно показує, що використання вуглекислого газу може бути частиною рішення для боротьби зі зміною клімату, але тільки якщо ті, хто приймає рішення в політиці та економіці, будуть віддані змінам та нададуть ринкові стимули для багатьох секторів», - підкреслила Емілі Картер, професор хімічної та біомолекулярної інженерії в UCLA та співавтор доповіді.

За їхніми розрахунками, кожен з можливих варіантів може вловити близько 0,5 гігатонн (мільярда тонн) CO2, який в іншому випадку потрапить в атмосферу. У самому оптимістичному сценарії людство зможе вловити та переробити щорічно коло 10 гігатонн CO2 - для цього вартість процесу повинна бути на рівні $100 за тонну.

Це внесло б істотний внесок в боротьбу з глобальним потеплінням. За даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, щоб стримати зростання глобальних температур на позначці нижче 1,5 градусів Цельсія протягом решти 21-го століття, з атмосфери потрібно видалити 100-1000 гігатонн двоокису вуглецю.

Вчені, разом з тим, підкреслюють, що політикам необхідно діяти вже зараз. На даний час викиди двоокису викопного вуглецю щорічно збільшуються більш ніж на 1%, досягнувши рекордного рівня в 37 гігатонн двоокису вуглецю у 2018 році.

«Видалення парникових газів необхідно для досягнення вуглецевої нейтральності та стабілізації клімату, — констатувала Кемерон Хепберн, один з провідних авторів дослідження, директор Оксфордської школи підприємництва та навколишнього середовища імені Сміта. - Ми не скоротили свої викиди досить швидко, тому тепер нам, крім цього, потрібно почати видаляти вуглекислий газ з атмосфери».


Поки вчені продовжують пошук розв'язання проблем, пов'язаних з глобальним потеплінням та зміною клімату, фахівці американської компанії Hypergiant Industries створили пристрій, який поглинає вуглекислий газ в 400 разів ефективніше дерев, а вчені з університету Райса в Х'юстоні, розробили порівняно простий та дешевий спосіб перетворення вуглекислого газу у новий вид палива.

За матеріалами: Хайтек+

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки