Українці спричинили економічний бум в Польщі – експерти

2 Листопада 2019, 09:52

З 2014 року польська економіка зросла на 22% і провідну роль в цьому відіграли українські заробітчани

Упродовж 5-и років працюють в Польщі вихідці з України внесли вклад в зростання ВВП країни майже стільки ж, як і поляки, які входять на ринок праці. До такого висновку прийшли експерти Польського національного банку.

З 2014 року польська економіка зросла на 22%. Якби не масовий наплив на польський ринок праці трудових мігрантів з України, це зростання, швидше за все, було би набагато нижчим. Роль, яку зіграли в польській економіці українці була особливо велика в 2018 році, коли кількість працюючих поляків знижувалося. Це має значення для оцінки характеру економічного буму, який Польща переживає в останні роки.

Проте, Польща на тлі Заходу як і раніше залишається країною дешевої робочої сили, низьких заробітків і не дуже високого життєвого рівня. Присутність українців цього не змінило, і навіть поглибило цю тенденцію, оскільки заробітки іноземців виявляються в середньому на 10% нижчими, ніж заробітки поляків.

Нагадаємо, за підсумками першого півріччя 2019 року на працівників з України доводилося 90% поданих заяв на працевлаштування для іноземців у Польщі. В цілому в першому півріччі було подано 846 тисяч таких заяв, що приблизно на 13% більше, якщо порівнювати з торішніми показниками.

Також повідомлялося, що кількість громадян України, які виїхали на заробітки до Польщі, становить від 1,2 млн до 1,5 млн осіб.

Також стало відомо, що Україна посіла перше місце за дозволами на проживання в країнах Євросоюзу: у 2018 році їх отримали 527 тисяч наших співгромадян (78% дозволів на проживання в Польщі).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!