Вміння обертати втрати собі на користь і є мистецтво воїна

Лесь Подерев'янський, «Таинственный амбал»

Я прийшов огонь кинути на землю, і як Я прагну, щоб він уже запалав!

(Лк.12.49)

5da23ca174bc5.png

Нині Україна знаходиться посеред світоглядної кризи ідентичності. Але проблема полягає в тому, що по-справжньому вирішити цю кризу зможуть лише ті, хто подолає фантоми пост-геноцидного суспільства (спадку Голодомору в собі). В інших випадках може вийти лише ерзац-замінник ідентичності – малоросійство із тирсою в голові, «Сватами» в телевізорі й вареником у зубах.

В романі «Таинственный амбал» Митець (Лесь Подерев'янський) окреслює шлях таємничого амбала – шлях подолання генетичного спадку Голодомору в собі.

5da23cde92b2f.jpg

Однак ключовий момент роману (про який, щоправда, в явному вигляді Митець не згадує) – це демонстрація невідворотності виникнення (чи себто проявлення) таємничих амбалів посеред буденної плинності життя, спотвореного сірістю, рагулізмом та малоросійським жлобством. Таємничі амбали несподівано виникають на видноколах посеред інтелектуальної й духовної руїни міст і селищ Дикого Поля, як той Пилип з конопель.

Митець, змальовуючи себе в образі одного з героїв роману (Поді), показує, як київський хлопець-хуліган середини-кінця 1960-х років, що безперервно щось підпалював або скидав шини з високого пагорбу донизу, на вулицю Мечникова (де тоді ще їздили трамваї), здавалося б, без якогось логічного обґрунтування, несподівано, але невідворотно перетворився на шукача істини, що прагне самопізнання та творчої реалізації, усвідомлює свою життєву місію . Доречи, приблизно в той же час в іншому українському місті (Львові) інший інтелектуальний хуліган (Ілько Лемко) скидав шини з високого пагорбу біля собору Архистратига Михайла на трамваї, що рухались вулицею Підвальною, а з часом він теж став знаним письменником, істориком та хранителем львівських старожитностей (тобто, таємничим амбалом у певному сенсі).

Ситуації з появою таємничих амбалів можна описувати до нескінченності. Наприклад, згадати, як посеред упосліджених та виснажених Голодомором та війною просторів Лубенщини (в Полтавській області), у глухому віддаленому від усіх центральних шляхів селищі Біївці одразу після Другої світової війни спалахнула зірка Василя Симоненка. Чи згадати, як за два століття до того в Полтаві пролунав веселий сміх Веселого Мудреця (Івана Котляревського).

Попри антураж роману, амбали – це не завжди качки чи кремезні велетні. Вони можуть виглядати як завгодно. Власне, амбалами можуть бути і жінки– як, наприклад, колишня світська левиця Наталя Юсупова (Ветлицька), що нині як волонтерка опікується Києвським військовим шпиталем, Марія Звіробій чи (в попередні часи) Олена Пчілка та її дочка — Леся Українка.

Їх об'єднує дещо духовне, а саме

5da23ccb0b266.jpg

Вони само-ідентифікуються. В якомусь сенсі вони реалізують архетипи Козака Мамая. Чи його дуальної пари – Вогонь-Молодиці. Вони здатні майстерно ухилятися від вектору атак Всесвіту, а також змінювати світ, змінюючи джерело світла.

І ще одне важливе послання в романі Митця полягає в тому, що стати таємничим амбалом під силу будь-кому – за бажання й волі, звичайно. В кожного існує свій шлях до цього – але він є у кожного. Як це трапилося в житті одного знайомого пересічного обивателя, Митець описує в новелі про амблала Александра

… В своєму романі Митець, що має здатність поєднувати мистецтво слухати, чути й бачити, змальовуючи своїх героїв зразка 2013 року, вклав до вуст Провідника пророчу фразу про те, що незабаром в Україні стануться величні події (на той момент ще нічого не пророкувало Майдан). І дійсно, Майдан став рубіконом – в Україні знову запрацював етно-генетичний казан, що прокидається тут кожні 520 (плюс-мінус) років. В цей момент світу відкрилися десятки тисяч нових таємничих амбалів – колишні менеджери з офісів, програмісти, інженери, педагоги, електрики стали звитяжцями, відстоюючи долю України. Після Майдану хтось з них пішов на фронт, відбиваючи російську агресію. Хтось став волонтером, що допомагали армії та добровольчим батальйонам. Хтось відкрив свій власний бізнес, рухаючись до мети в такий спосіб.

5da23d1311f24.jpeg

Митець не описав у своєму романі «Таинственный амбал» події 2019 р. (хоча він передбачив їх значно раніше, ще в пророчій п'єсі «Король Літр», де було зображено спадковість державної влади від Короля Літра до блазня Йорика, а потім – до привида в сорочці кольору хакі).


Таємничі амбали знову виходять на сцену, щоб сказати: «Ні капітуляції!». Вони вже продемонстрували свою рішучість 24 серпня та 6 жовтня 2019 р. І зараз їх не збити з пантелику ні хайпом після прес-марафону зе-ПреЗЕдента-бубочки, ні тривожними новинами з міжнародної арени. Вони вийдуть на Майдан, і вони прийдуть до місця «між будинком Хімер і будинком потвор» (тобто, будинком ОП на Банковій).

… Київ – це місто Золотих Воріт. І тому воно дуже чутливе до всього, що пов'язано із цією символікою. Наприклад, до дива, що днями сталося біля перших Золотих Воріт (там, в Ієрусалимі). Чи до руху Місяця ділянкою зодіакального кола, що зветься Золотими воротами, 2-4 жовтня 2019 р.

З 3 жовтня 2019 року масові рушення народних мас по всьому світу набули плутонічного підсилення. Ми бачимо ознаки часу – несподівані і водночас пророковані.

Дзідзьо (Михайло Хома) на футбольному матчі на диво всім заспівав гімн України так зворушливо, що, можливо, перевершив класичне виконання Олександра Пономарьова

А таємничі амбали готуються вийти на марш спротиву капітуляції 14 жовтня 2019 р.

Тому Митець знову виявився правим – величні події знову на порозі. Є надія, що спадок Голодомору нарешті готова подолати критична кількість з числа тих, хто нині живе.

Посилання

Цей есей є продовженням моїх роздумів на теми, окреслені в романі Леся Подерев'янського «Таинственный амбал». З попередніми частинами цих роздумів можна ознайомитися за посиланнями:

Титульний малюнок запозичено з https://lotsia.com.ua/article/10-citat-lesya-podervyanskogo-kotorymi-mozhno-obyasnit-vse?105:105

Фото Козака-Мамая запозичено з https://m.day.kyiv.ua/uk/article/naprykinci-dnya/mamayi-u-lvovi

Фото подій на Майдані Незалежності в м. Києві 6 жовтня 2019 р. запозичено з https://img.tsn.ua/cached/1570374899/tsn-c458e64851561f73ec5a071df604b604/thumbs/1340x530/af/69/54c4c2ada6b426d9c788412a781f69af.jpeg