Грецька церква визнала ПЦУ

Грецька церква визнала ПЦУ

Фото: Associated Press

На священному синоді Елладська церква визнала незалежність Української

Під час засідання священного синоду Грецької церкви 12 жовтня єпископами було визнано самостійність Православної церкви України.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив митрополит Київський Епіфаній.

За словами предстоятеля ПЦУ, у Греції на засіданні Собору Ієрархів підтримали позицію Вселенського Патріархату. Відтепер церкви офіційно можуть взаємодіяти.

"Вдячний моєму брату у Христі, Главі Священного Синоду Церкви Греції Блаженнійшому Архієпископу Афінському і всієї Еллади Ієроніму та братам-архієреям, які сьогодні на засіданні Собору Ієрархів підтримали позицію та послідували канонічним та історичним рішенням Вселенського Патріархату, що відкриває можливість повноцінної взаємодії між двома нашими Помісними Автокефальними Церквами в усіх сферах", - написав митрополит.

Вдячний моєму брату у Христі, Главі Священного Синоду Церкви Греції Блаженнійшому Архієпископу Афінському і всієї Еллади...

Опубліковано Митрополит Епіфаній Субота, 12 жовтня 2019 р.

Фото з місця події оприлюднила кореспондент ТСН Неллі Ковальска. 

Отже, де-факто визнання є, попри заплутаність комюніке. Тепер питання в тому, коли Архієпископ промовить імя Епіфанія на Літургії. Це може статися завтра, але найімовірніше - наступної суботи, у Салоніках.

Опубліковано Нелли Ковальською Субота, 12 жовтня 2019 р.

Раніше у Афіни, де на Архієрейському соборі Грецької церкви розглядали визнання ПЦУ, прибули представники Російської православної Церкви в Україні (колишня УПЦ МП), які роздають грецьким єпископам книжки про нібито силові захоплення церков на користь ПЦУ.

Як передає кореспондент ТСН з місця подій, брошуру під назвою "Зворотний бік Томосу", видану проросійською "Спілкою православних журналістів" навіть переклали грецькою мовою. На обкладинці книжки написані фрази на кшталт "Томос приніс громадянську війну" та "Безбожники відібрали храм".

Нагадаємо, у вересні чотири релігійні громади приєдналися до Православної Церкви України. Загалом автокефальна церква нараховує 7 тисяч громад.

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні.

Субота - день України: на Архієрейському соборі Грецької церкви розглянуть питання ПЦУ  

Субота - день України: на Архієрейському соборі Грецької церкви розглянуть питання ПЦУ  

Повʼязані теми:

Наступна публікація