«Бабин Яр – там? Передайте всем, кто там погибли, привет!» Лише це відео з цитованим тут фрагментом вчорашнього прес-марафону Володимира Зеленського, і лише на момент написання цього блогу, вже набрало півсотні тисяч переглядів.

Але на ньому, як і на низці інших, розкручених у Мережі, немає запитання, на яке президент України прореагував таким, скажімо, дивним чином.

Втім, є розшифровки. Наприклад, ось ця.

«Ви зникли з радарів. Вас кілька днів не бачили, чорні окуляри, Бабин Яр там… І всі почали говорити про те…», – формулює журналіст.

«Бабин Яр там»?!", – зривається Зеленський. – "Красивая у вас риторика. Передайте всем, кто там погибли, привет".

На відео, посилання на яке дано вище, фрази про риторику немає. Але ось тут, наприклад, вона є. І виглядає – в контексті запитання – аж ніяк не розумно, проте цілком органічно.

Зеленський явно саме зірвався. Так свого часу зірвався Янукович, коли Мустафа Наєм, тоді ще журналіст, почав ставити йому на прес-конференції незручні запитання майнового, скажімо так, характеру. "Я вам не завидую!", – кілька разів повторив із притиском Янукович. Він явно хотів висловити думку, що Мустафа – чи його редактори? – йому, Януковичу, заздрять.

Це було дурною ідеєю. Але не завершити фразу виявилося ще дурнішим. Фрагмент "Я-вам-не-завидую" виглядав як погроза, і саме в такому вигляді широко розійшовся Інтернетом.

Зеленський зірвався і як стомлена пресмарафоном людина, і від не дуже-то ввічливого тону запитання, і, напевне, як особа, не чужа єврейській крові. Та це все одно ляпсус і провал. Зрештою, сама конструкція "передайте погибшим привет" не має нічого спільного з пошаною до цих загиблих.

Це, звісно, не виправдовує (можливого) редагування відео. А от ті, хто одразу і щиро повірив, навіть не поцікавившись хоч би текстом поставленого Зеленському запитання – о, ну вони ж "просто не подумали". Як, власне, і сам президент.

Така вже природа вітчизняних політичних баталій. Обговорювати зміст (або відсутність змісту) в президентських відповідях – це ж так нехайпово…

Зате й без того притаманне президенту Зеленському уявлення, що він уособлює Сили Добра, яким протистоять суцільні Вороги Народу, тепер може посилитися в рази. Можливо, в даній неприємній ситуації це – найгірше.

Цензор.НЕТ