Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Німецький стартап Scylax побудує 10-місний електричний пасажирський літак

Німецький стартап Scylax побудує 10-місний електричний пасажирський літак

Стартап Scylax, створений двома німецькими авіаційними компаніями, оприлюднив плани з розробки 10-місного електричного літака для регіональних польотів на короткі відстані. Scylax був створений розробником легких літаків на сонячних батареях Elektra Solar та компанією аерокосмічної техніки EADCO.

Робоча назва повністю електричного пасажирського літака - E10. Апарат буде оснащений двома електромоторами, які будуть живитись від акумуляторних батарей. За заявою компанії, одного заряду повинно вистачити приблизно на 300 кілометрів, але якщо взяти до уваги розвиток технологій зберігання енергії, то до моменту створення літака, дистанція може збільшитися до 600 кілометрів без підзарядки.

Scylax планує побудувати демонстраційну модель вже через три роки — не пізніше 2023 року. Після цього, німецький авіаперевізник Frisia приступить до його тестування та комерційної експлуатації. Отримати ж європейську сертифікацію CS23 стартап повинен протягом восьми років.

«Зараз ми знаходимося на етапі пошуку інвестицій. Ми шукаємо 7 мільйонів євро для демонстраційної моделі. Ми очікуємо, що 50% фінансування надійде через дослідницькі програми Німеччини та Європейського Союзу», - розповів генеральний директор Elektra Solar Калин Гологан. «Ми завершили розробку попереднього дизайну і тепер можемо приступити до виготовлення прес-форм».

Elektra Solar, що раніше належала PC-Aero та Elekta-UAS, є дочірнім підприємством німецького агентства аерокосмічних досліджень DLR, яке займається будівництвом висотних літаків на сонячних батареях.

EADCO - інженерно-консалтингова компанія, що займається дослідженнями та розробками — від концептуальних та техніко-економічних обґрунтувань до підтримки розробки та сертифікації. Клієнтами компанії є Airbus, ArianeGroup, Grob Aerospace, Premium Aerotec, RUAG та SABCA.

«Ми впевнені, що у нас є технології, щоб розробляти екологічно чисті невеликі пасажирські літаки. Спочатку вони будуть літати на короткі відстані до 300 км. Подвійте це за вісім років. Це своєрідний міст до великого літака на 100 й більше місць», - сказав Гологан.

«Але для побудови великих літаків нам потрібно буде почекати, можливо років 20 або більше. Але нам потрібно почати розробляти літак зараз, щоб продемонструвати нашу розробку в дії, — додав він. - А якщо ми будемо чекати більш просунутих акумуляторних технологій, ми просто втратимо час».

Нагадаємо, що на минулому тижні, Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору NASA заявило про початок тестових випробувань свого першого, повністю електричного літака X-57 Maxwell з пасажирами на борту.

За матеріалами: ATW

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки