Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вацлав Сміл: план Ілона Маска з тераформування та заселення Марса — маячня

Вацлав Сміл: план Ілона Маска з тераформування та заселення Марса — маячня

Ентузіазм, з яким глава SpaceX Ілон Маск дивиться на Марс як на другий шанс для людства, дратує тих, хто докладає зусиль для захисту Землі від неминучої кліматичної катастрофи. Деякі з опонентів Ілона навіть не соромляться у висловах.

Маск неодноразово заявляв про те, що людство зобов'язане стати міжпланетним видом. Зокрема, неодноразово говорив про колонізацію Марса та висував плани з його тераформування. У серпні він написав у своєму Твіттері «Nuke Mars» - посилання на його ідею про те, що ядерне бомбардування зможе розтопити воду на полюсах та викинути в атмосферу досить вуглекислого газу для появи парникового ефекту та створення атмосфери, придатної для життя людства. При цьому він додав, що збирається навіть випустити футболки з таким слоганом.

І навіть численні дослідження не можуть похитнути його настрою зробити Марс придатним для проживання. Хоча аналіз двадцятирічних спостережень показав, що на Червоній планеті занадто мало CO2, щоб створити атмосферу та зробити клімат і тиск сприятливими для людини, главу SpaceX це не переконало. На його думку, в ґрунті Марса є величезні запаси CO2, які можна отримати нагріванням планети, наприклад випарувати вуглекислий газ за допомогою гігантського дзеркала, створеного з тисяч супутників.

Багато вчених висловлювали свій скептицизм з приводу ідей тераформування Марса. До них приєднався відомий чесько-канадський вчений, фахівець з енергетики та екології Вацлав Сміл. В документальний фільм про Біла Гейтса «Всередині мозку Білла: розшифровка Білла Гейтса», що недавно вийшов на екрани, він назвав план Маска просто «маячнею».

У відповідь на питання про те, чи повинні люди замислюватися про кліматичні зміни, він заявив: «Безумовно, тому що це єдина планета, яка у нас є, як ви знаєте. Ви повинні бути чокнутим Ілоном Маском, щоб думати, що ми зможемо тераформувати Марс та залишити цю планету. Ми ніколи не покинемо цю планету».

Вацлав Сміл — чесько-канадський вчений та політичний аналітик, професор факультету навколишнього середовища Університету Манітоби у Вінніпезі, Манітоба, Канада. Його міждисциплінарні дослідницькі інтереси охоплюють області енергетики, екології, довкілля, продовольства, народонаселення, економіки, автор кількох десятків книг та історичних і національно-політичних досліджень.

Але деякі вчені не настільки категоричні. На думку астробіології Саманти Рольф, колоністи, дійсно можуть прибути на Марс та почати освоювати цю планету. Біда в тому, що це може призвести до сумних наслідків для науки — вони занесуть земні мікроорганізми та зроблять пошук слідів позаземного життя неможливим.

За матеріалами: Business Insider

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки