Екологія та навколишнє середовище

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Вчені Корнельського університету: рослини вміють спілкуватися один з одним

Вчені Корнельського університету: рослини вміють спілкуватися один з одним

Як відомо, тварини попереджають своїх родичів про небезпеку за допомогою певних звуків. А як йдуть справи у рослин, адже їм теж доводиться протистояти численним природним ворогам?

Недавні дослідження, проведені вченими Корнельського університету в Ітаці, штат Нью-Йорк, показують, що у хвилину небезпеки рослини також подають сигнал «тривоги» - але тільки за допомогою хімічних речовин, які переносяться по повітрю, відомих як летючі органічні сполуки (ЛОС). По суті, мова йде про універсальну «мову», за допомогою якої вони спілкуються один з одним.

Група вчених, під керівництвом Андре Кесслера, професора екології та еволюційної біології в Корнелі, проводили свої експерименти в природному, для конкретних рослин, середовищі існування. У центрі кожної групи знаходилася рослина (в дослідах використовувався канадський золотарник - Solidago altissima), пошкоджена жуком-листоїдом. Для контролю, аналогічний експеримент проводився з непошкодженими рослинами.

Після декількох тижнів поїдання рослин комахами, вчені збирали хімічні сполуки, що виділяються пошкодженими та неушкодженими квітами, щоб з'ясувати їхню захисну реакцію. Вони виявили, що рослини в «загрозливій» групі були більш захищені, ніж їхні родичі з контрольної групи.

Поки невідомо, як саме рослини отримують сигнал небезпеки, проте дослідники вважають, що хімічні сигнали у вигляді ЛОС, можуть якимось чином взаємодіяти з їх клітинними мембранами. Ця хімія включає захисні сполуки. Наприклад, деякі з летючих органічних сполук можуть залучати хижих комах або паразитоїдів, які вбивають травоїдну тварину та рятують рослину.

Отримані результати можуть знайти корисне застосування. Якщо вченим вдасться ідентифікувати «тривожні» хімічні речовини, то з їх допомогою можна буде запобігати навалі шкідників без використання пестицидів для захисту сільськогосподарських культур, особливо, коли є взаємопов'язані системи.

За матеріалами: Current Biology

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки