Транспорт: на землі, у воді й повітрі

Новини, аналітика, статті, фото та відео

NASA починає тестувати свій перший електролітак

NASA починає тестувати свій перший електролітак

У Національному управлінні з аеронавтики та дослідженні космічного простору NASA заявили про початок тестових випробувань свого першого, повністю електричного літака X-57 Maxwell з пасажирами на борту. Але спочатку інженери протестують всі системи на землі, і тільки після цього приступлять до випробувань в повітрі.

2-го жовтня, в Льотно-дослідний центр NASA Armstrong в Каліфорнії, був доставлений експериментальний електролітак X-57 Mod II. Він був побудований на базі літака Tecnam P2006T з двигуном внутрішнього згоряння. Інженери замінили в ньому традиційний двигун на електричну силову установку. X-57 або X-літак - перший пілотований літак серії X, побудований за останні два десятиліття.

«Розробка літака X-57 Mod II - важлива подія для NASA, яка ознаменувала початок нового етапу в цьому захоплюючому електричному проекті X-літака. Маючи літак в нашому розпорядженні, команда Х-57 проведе великі наземні випробування інтегрованої системи електродвигуна, щоб переконатися в її льотної придатності. Ми плануємо оперативно ділитися інформацією, отриманою в ході льотних випробувань, з іншими виробниками електричних літаків», - заявив менеджер проекту X-57 Том Рігні.

В ході тестів в агентстві планують перевірити електричну систему літака та підготуватися до наступних етапів проекту - Mod III та Mod IV.

NASA відзначає, що головна мета проекту — допомогти розробити стандарти сертифікації для ринку електричних літаків, що постійно розвивається, в тому числі міських повітряних транспортних засобів, оснащених електричними силовими установками. Передбачається, що агентство поділиться накопиченими знаннями з регулюючими органами та промисловістю.

Нагадаємо, що зовсім недавно, стартап Kitty Hawk випустив дуже цікаву модель елекролітака. Новий літак Heaviside має змінне положення несних гвинтів, що дозволяє йому злітати та сідати без розгону, а в польоті він тихіше посудомийки.

За матеріалами: NASA

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки