Можливі симптоми раку, які чоловіки ігнорують

Можливі симптоми раку, які чоловіки ігнорують

TheMensHealth

Дуже часто чоловіки уникають лікарів. А це може бути небезпечно, якщо йдеться про перші ознаки раку. Найбільші шанси на одужання мають пацієнти, хворобу яких діагностували на ранніх стадіях.


Фото: pixabay.com

Перші симптоми раку можуть здаватися незначними, чоловік зволікає зі зверненням до лікаря. Але ти маєш знати, які порушення роботи організму можуть бути ознакою онкології. Звісно, у більшості випадків це будуть ознаки менш небезпечних захворювань, і це добре. Та все ж краще перестрахуватися і зазирнути хоча б до терапевта.

На що неодмінно треба звертати увагу:


Проблеми з сечовипусканням

З віком у багатьох чоловіків виникають складнощі з сечовипусканням: часте сечовипускання, особливо вночі; нетримання або сильні позиви; слабкий струмінь або затримка початку сечовипускання. Ці симптоми можуть бути викликані аденомою передміхурової залози, але також це і можливий симптом раку простати.


ЧИТАЙ ТАКОЖ: Чим загрожує чоловікові тривала відсутність сексу


Зміни мошонки

Якщо помітив у мошонці дивне ущільнення – не відкладай візиту до лікаря. На відміну від раку простати, рак яєчок дуже швидко прогресує.


Кров у сечі або калі

Це може бути першою ознакою раку сечового міхура, нирок, кишечника. Також симптоми можуть бути викликані гемороєм або інфекцією сечовивідних шляхів — теж не надто приємні явища.


Зміни шкіри

Якщо ти помітив зміни розміру, форми, кольору родимок, або з’явилися якісь незрозумілі плями на шкірі — покажи їх дерматологові. Це один з можливих симптомів меланоми.


Зміни слизової рота

Якщо ти куриш, то належиш до групи ризику — курці значно частіше хворіють на рак порожнини рота. Уважно відстежуй, чи не з'явилися білі або червоні плями на слизовій оболонці рота й губ.


ЧИТАЙ ТАКОЖ: Хитрощі, які допоможуть кинути курити


Зміни лімфатичних вузлів

Опухлі лімфатичні вузли на шиї, під пахвами, в промежині сигналізують про наявність проблем в організмі. Зазвичай це означає, що імунна система бореться з інфекцією, наприклад, грипом. Але так само можуть проявлятися деякі види раку. Якщо набряки не минають за 2-4 тижні — звернися до лікаря.


Труднощі з ковтанням

Важко ковтати? Часто буває блювота й стрімко втрачаєш вагу? Це небезпечні ознаки, що потенційно можуть вказувати на рак горла або шлунку.


Печія

У більшості випадків печія викликана неправильним харчуванням, зловживанням алкоголем і стресом. Якщо після зміни способу життя печія не минає — час відвідати лікаря. Печія теж може бути ознакою раку горла або шлунку.


Втрата ваги

Якщо ти не працюєш цілеспрямовано над схудненням, не сів на дієту й не став інтенсивніше тренуватися, різке схуднення може означати, що організм потерпає від стресу або порушень роботи щитовидної залози. Втрата понад 5 кг без видимих причин — це ненормально. У більшості випадків схуднення викликається менш небезпечними захворюваннями, але воно також може бути ознакою раку підшлункової залози, шлунка й легень.


ЧИТАЙ ТАКОЖ: Чому в чоловіків після тридцяти років росте живіт?


Підвищення температури

Підвищення температури зазвичай означає, що організм бореться з інфекцією. Але якщо такий стан зберігається тривалий час, воно може сигналізувати про лейкемію або інші види раку крові.


Зміна грудей

Більшість з нас навіть не здогадується, що рак грудей буває і в чоловіків. Якщо ти намацав ущільнення в грудях, якого раніше не було — звернися до лікаря. Рак грудей у чоловіків буває доволі рідко, це всього один випадок зі ста, тому здебільшого діагностується на пізніх стадіях.


Фото: pixabay.com

Слабкість

Багато видів раку викликають надмірну втому, яка ніколи не проходить, хоч скільки ти відпочиваєш. Вона відрізняється від втоми після важкого тижня. Якщо слабкість заважає вести нормальний спосіб життя, варто звернутися до лікаря.


Кашель

Кашель в більшості випадків виліковується за 3-4 тижні. Якщо цього не сталося, постійно бракує повітря, відкашлюється кров — негайно до лікаря, особливо якщо куриш. Затяжний кашель — найпоширеніший симптом туберкульозу та раку легенів.


Біль

Більшість нездужань пов'язано з різними захворюваннями — не онкологією. Проте якщо в тебе щось болить більше місяця — годі терпіти. Постійний біль може бути симптомом раку, особливо на пізніх стадіях.


Сучасна медицина досягла досить високого рівня, і значний відсоток захворювань на рак зараз лікують. Просто чоловіки в силу своїх психологічних особливостей можуть запізно звертатися до лікарів, коли хвороба вже надто поширилася. Найцінніше ж у лікуванні раку — час. Що раніше виявлять хворобу, то більше шансів її подолати. Організм посилає нам сигнали, що там щось негаразд. Може, варто його почути?

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Підпишися на канал «Чоловічий погляд» — дивися на життя разом з нами!

Report Page