Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Астрофізик з Гарварду: «Місяць може містити ознаки позаземної цивілізації»

Астрофізик з Гарварду: «Місяць може містити ознаки позаземної цивілізації»

Якщо ми хочемо виявити інопланетян, має сенс пошукати їх сліди на Місяці, вважає астрофізик з Гарварду. Якщо хоч якісь форми інопланетного життя коли-небудь стикалися з ним, великий шанс, що сліди там збереглися та чекають, коли їх виявлять.

Якщо на Місяці дійсно буде побудована дослідницька станція або хоча б туди направлять регулярні місії, у вчених з'явиться реальний шанс виявити сліди інопланетних цивілізацій — якщо, звичайно, такі взагалі існують. У своїй статті професор Гарвардського університету Абрахам Лоеб та його колега Манасві Лінгам розглядають цю ймовірність у всіх подробицях.

Відсутність атмосфери на Місяці гарантує, що сліди інопланетного життя досягли поверхні, не згорівши. До того ж, низька геологічна активність супутника гарантує — то, що впало, залишиться на місці, а не зануриться глибоко в надра.

Місяць — це природна поштова скринька, в якій зібралися повідомлення за останні кілька мільярдів років. Зараз там навіть є життя, занесене з Землі - «заморожені» в бурштині тихоходи (лат. Tardigrada).

Більшість з цих «листів» прибуло з Сонячної системи, але іноді в нашу систему залітають гості здалеку, начебто об'єкта Оумуамуа або комети Борисова. З їх допомогою вже можна розрахувати приблизну кількість міжзоряного матеріалу, який накопичився на поверхні Місяця. Це приблизно 30 частин на мільйон частин матеріалу поверхні супутника. Органіки може бути менше — кілька частин на 10 млн. Амінокислот — будматеріалів життя — кілька частин на 100 млрд.

Якщо проводити дослідження з орбіти Місяця, за допомогою телескопів, як запропонував у своїй роботі студент Лоеба Амір Сирадж, можна розглянути біомаркери в місцях падіння небесних об'єктів та проаналізувати їх хімічний склад. Це набагато дешевше і швидше, ніж посилати експедиції до інших зоряних систем.

Можливість виявити сліди позаземного життя наділяють місячну програму новим змістом. Не виключено, що саме Місяць розповість нам про те, що десь у Всесвіті є інше життя.

І сьогодні вчені багатьох країн світу переконані в тому, що людство перебуває на тому етапі свого розвитку, який в змозі забезпечити перетворення Місяця в космічний форпост цивілізації, а програми освоєння Місяця знову стають популярними та затребуваними.

За матеріалами: Scientific American

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки