Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Названа причина «природного» краху вугільної енергетики

Названа причина «природного» краху вугільної енергетики

За розрахунками американських вчених з Університету штату Огайо, через глобальне потепління та нестачу води, більшість із запланованих в Азії вугільних електростанцій так і не почнуть роботу. Не виключено, що доведеться закрити деякі з вже працюючих ТЕС.

Глобальне потепління ставить під загрозу всю вугільну енергетику Азії. Справа зовсім не в зобов'язання по скороченню викидів або конкуренції з ВДЕ, а в дефіциті води. Вже у найближчому майбутньому її не вистачить для охолодження електростанцій.

«Електростанції — вугільні, газові, атомні — потребують воду для охолодження, тому, коли у вас немає дощу, у вас немає води, і ви не можете охолодити електростанцію», сказав Джеффрі Беліцькі, співавтор дослідження та доцент Департаменту цивільної, екологічної та геодезичної інженерії Університету штату Огайо.

В Індії, Китаї, Монголії та країнах Південно-Східної Азії, до 2030 року заплановано будівництво вугільних електростанцій загальною потужністю 400 ГВт. Однак, дефіцит води — неодмінний супутник глобального потепління, і за розрахунками дослідників, при збереженні нинішньої динаміки зміни клімату, проектовані електростанції працювати просто не зможуть.

«Розширення виробничих потужностей та зміна клімату, в сукупності призведуть до скорочення кількості води, доступної для охолодження електростанцій», констатував Яопінг Ван, провідний автор дослідження.

Дослідники відзначають, що урядам азіатських країн доведеться прийняти важке рішення та значно урізати плани з будівництва вугільних ТЕС. Можливо, доведеться закрити й деякі з існуючих станцій. А місцевим регулюючим органам, надалі слід оцінювати майбутні проекти за рівнем їх потреби у воді.

«Наслідком зміни клімату є різка зміна погоди, а це призводить до екстремальних ситуацій — більш сильним зливам та більшої кількості посух», зауважив Беліцькі.

Зі схожою ситуацією вже стикаються деякі теплові електростанції США — в особливо спекотні дні їх доводиться просто вимикати.

Нагадаємо, що в Австралії дефіцит питної води вже став реальністю. Після кількох посушливих років, на сході континенту залишилося так мало прісної води, що фермерам її не вистачає для зрошення полів, а водосховища майже порожні. Вчені звинувачують у всьому глобальне потепління, проте місцевий уряд не планує скорочувати викиди вуглекислого газу.

За матеріалами: ScienceDaily

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки