Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Британська компанія розробила технологію безпечних ядерних реакторів

Британська компанія розробила технологію безпечних ядерних реакторів

Британська атомна енергетична компанія Moltex Energy залучила $7,5 млн через краудфандинговий інвестиційний майданчик Shadow Fundr. Це дозволить їй почати процес попереднього ліцензування в Канаді та Великобританії своєї фірмової технології й продовжити розробку стабільного соляного реактора (SSR, stable salt reactors).

Реактори на розплавах солей (MSR, molten salt reactor) - один з різновидів ядерних реакторів, в яких для відводу та розсіювання тепла, що генерується, використовується розплавлена суміш фториду літію (LiF) та фториду берилію (BeF2).

Одною з переваг MSR є їх безпечність — при роботі таких реакторів не утворюються гази, а реакція відбувається при атмосферному тиску, що повністю виключає викид радіоактивного матеріалу.

Як це працює. Паливна сіль утримується в вентильованих трубах, подібних паливним стрижням з урану, які використовуються у звичайних ядерних реакторах. Труби поміщаються в бак, подібний до тих, що використовуються в сучасних водо-водяних реакторах. В установках такого типу це остання стадія перетворення урану в тепловидільний елемент (ТВЕЛ).

Однак в разі резервуарів Moltex, вони заповнюються «безпечним рідким сольовим теплоносієм, який не перебуває під тиском, як газ або водяні теплоносії в сучасних енергетичних реакторах та не вступає в бурхливу реакцію з водою та повітрям». Після цього вторинна система охолодження переносить частину тепла, що генерується в резервну систему.

За словами фахівців компанії, це резервне тепло можна використовувати під час енергетичної кризи або для забезпечення роботи інших поновлюваних джерел енергії.

 

 

Нагадаємо, що на думку професора фізики та наукового співробітника Оксфордського Університету Уейда Еллісона, автора книги «Nuclear is for Life», страхи перед атомною енергетикою не мають наукового обґрунтування. З точки зору безпеки, надійності, ефективності та екологічності, ядерна енергія є найкращим кандидатом на заміну викопного палива. Без неї, енергетичної революції, якої терміново потребує світ, ніколи не станеться.

За матеріалами: Техкульт

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки