Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

NASA та ESA збираються збити астероїд зондом

NASA та ESA збираються збити астероїд зондом

Космічні агентства NASA та ESA (Європейське космічне агентство) проведуть перший експеримент по організації планетарної оборони від астероїдів та спробують «збити» космічний об'єкт Дідим. Це подвійний астероїд, який не представляє небезпеки для Землі, тому вчені вважають, що руйнування його маленької частини не створить проблем. Але головне завдання не знищити астероїд, а перевірити, чи можна змінити траєкторію його польоту справжнім космічним тараном.

Місія AIDA (The Asteroid Impact & Deflection Assessment, дослівно «оцінка удару та відхилення астероїда») - це спільний проект NASA та ESA по вивченню швидко обертового навколоземного астероїда з групи аполлонів — Дідима та його маленького супутника, який отримав неофіційну назву «Дідимун» (Місяць Дідима).

Дідим складається з великого астероїда, 780 м в поперечнику, навколо якого обертається маленька скеля. Супутник Дідима в діаметрі всього 160 м та рухається по орбіті з радіусом 1,1 км та періодом обертання у 11,92 години. У 1993 році, автоматичний космічний апарат «Галілео» (США), пролітаючи повз астероїда Іда, теж виявляв у нього супутник розміром 1,4 км, але тоді це було сюрпризом.

NASA та ESA збираються розбити зонд про астероїд

Необхідність в практичному експерименті стала очевидна після місії Хаябуса-2, коли астероїд Рюгу, несподівано для вчених, виявився дуже крихким. При ударі утворився величезний кратер, а реголіт поводився подібно піску, а не скелі — розсипався та загасив енергію удару. Це викликало у вчених масу питань про те, як взагалі поводяться астероїди при зіткненнях, і чи не стане концепція їх «збивання» пустушкою?

До складу місії входять два космічні апарати. Завдяки цьому, AIDA надасть дані про поверхню астероїда, характеристики внутрішньої структури, ударного кратера та змін орбітального обертання. Астрономи сподіваються, що специфіка Дідима допоможе помітити цей ефект — швидкість обертання його місяця повинна дещо змінитися.

Зонд-імпактор DART (Double Asteroid Redirection Test) важить 300 кг та зіткнеться з астероїдом на швидкості 6,25 км/с, змінивши швидкість супутника на 0,4 мм в секунду. Це призведе до значної зміни взаємної орбіти двох об'єктів, але мінімальних змін геліоцентричної орбіти системи.

NASA та ESA збираються розбити зонд про астероїд

Ударний корабель DART стартує у 2021-му, а в Дідим вріжеться у вересні 2022-го. Потім, у 2023-му, буде запущена велика космічна спостережна станція «Hera», яка підлетить до Дідиму, щоб в деталях розгледіти наслідки експерименту. У цього експерименту є й третє завдання — він дозволить скоординувати дії космічних агентств різних країн при вирішенні задач планетарної оборони.

За матеріалами: MIT Technology Review

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки