$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+15° Київ +18° Варшава +9° Вашингтон

Росія готова укласти газовий контракт з Україною за нормами Євросоюзу

Олег Бесараб 19 Вересня 2019 19:19
Росія готова укласти газовий контракт з Україною за нормами Євросоюзу

На тристоронніх газових переговорах у Брюсселі російська делегація вперше погодилася на українську вимогу укласти контракт на транзит газу за законодавством ЄС. Але сам контракт не підписали, про ключові питання – тривалість та обсяги транзиту - не домовилися і відклали їх до наступних переговорів у жовтні.

Про те, що російська сторона підтвердила готовність підписати нову угоду про транзит свого газу до Європи українською ГТС відповідно до європейських правил, повідомив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексія Оржель, пише Громадське. При цьому російська делегація запропонувала, що якщо Україна не встигне запровадити у себе європейські правила, підписати короткостроковий контракт.

Віце-президент Єврокомісії з питань енергетики Марош Шефчович також підтвердив, що Росія погодилася працювати над новим контрактом, який буде укладено за європейським законодавством. Також він додав, що на наступних тристоронніх переговорах будуть домовлятися про обсяги прокачуваного газу, і про прямі поставки російського газу українським споживачам – останнє питання найбільше цікавило російську делегацію.

При цьому Шефчович підкреслив, що питання обсягу транзиту, тарифів і тривалості контракту будуть обговорюватися на двосторонній основі між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України». Наступний раунд переговорів має відбутися до кінця жовтня.

Нагадаємо, Київ пропонує Москві підписати контракт на транспортування 60 млрд кубометрів російського газу до Європи протягом 10 років.

При цьому у «Нафтогазі» не виключають, що Росія може взагалі не підписати новий контракт і це повністю заблокує транзит газу через Україну з 2020 року «Нафтогаз» озвучив оптимальний варіант угоди з «Газпромом» на транзит.

В уряді Російської Федерації повідомили, що готові зберегти транзит газу через Україну після завершення поточних контрактів, однак це повинно бути «на економічно рентабельних умовах». Зокрема Росія запропонувала на 1 рік продовжити договір на транзит газу через ГТС України на діючих умовах. Однак в Україні спростували отримання пропозиції від російської сторони.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія готує новий договір щодо транзиту газу через Україну.

Президент Володимир Зеленський вважає, що РФ не буде перекривати транзит газу через українську ГТС. Глава держави переконаний, Україні «ніхто не буде викручувати руки».

Позиція Євросоюзу щодо збереження за Україною статусу транзитера газу після введення в дію «Північного потоку-2» є консолідованою.