Енергетика: сьогодення та майбутнє

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Statkraft: до 2035 року сонячна енергетика стане найбільшим джерелом енергії у світі

Statkraft: до 2035 року сонячна енергетика стане найбільшим джерелом енергії у світі

Енергетична компанія Statkraft опублікувала свій четвертий щорічний аналіз глобальних світових трендів. У звіті зазначено, що швидше всього у світі зростає сектор сонячної генерації. Запорука цього — низька ціна сонячних панелей та підвищений попит на відновлювану енергію.

За оцінками компанії, до 2050 року 70% обсягу всієї електроенергії буде вироблятися за рахунок сонця та вітру. Частка «зеленої» енергетики на глобальному ринку складе 80%. Вартість сонячної енергії знизиться приблизно у два рази. Енергія ж вітру стане дешевше на 40%.

«Наше дослідження доводить, що вартість відновлюваної енергії знижується швидше, ніж багато хто чекає. У більшості країн вже стало вигідно використовувати поновлювану генерацію. На територіях, де погода сонячна і вітряна, впровадження цих технологій скоро стане вигідніше, ніж вугільна і газова енергетика», сказав глава відділу корпоративних стратегій та аналізу Statkraft Хенрік Сатнесс.

Раніше Statkraft повідомляли, що у 2018 році глобальний обсяг сонячної енергії виріс на 25%. Прогнозувалося, що до 2050 року фотовольтаїчні системи будуть задовольняти 40% світового енергетичного попиту. Зі скороченням споживання вугілля та газу, частка енергії вітру складе близько 30%.

За словами компанії, до 2050 року глобальні потреби в електриці збільшаться більш ніж у два рази. Масштаби «зеленої» енергетики розширяться шестикратно. До того ж часу вугілля та нафту майже повністю зникнуть з енергетичного сектора. Природний газ стане головним джерелом вуглецевих викидів.

У Великобританії вважають, що кращий спосіб очиститися від вуглецю — повністю перейти на енергію сонця та вітру. Девід Флад, керуючий директор Statkraft в Британії, відзначив: «Уряд прагне звести вуглецевий слід до нуля. Політики та громадськість дуже тепло приймають проекти в галузі відновлюваної енергетики. Нам не терпиться інвестувати в Великобританію, щоб допомогти країні досягти цієї мети».

Компанія додала, що падіння ціни на «зелену» енергію спростить електрифікацію транспортної та будівельної сфер. До 2050 року майже весь новий приватний та вантажний транспорт буде функціонувати на електриці або водні. Вантажівки, які використовують нові технології, будуть доступні по аналогічних дизельним моделям цінами.

Нагадаємо, що згідно з дослідженням Массачусетського технологічного інституту, фахівці якого проаналізували розвиток енергетики та спрогнозували, що через шість років «зелена» енергія стане не дорожче атомної.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки