“Підтримка влади сильна як ніколи”. Свіжа соціологія на користь “правильного шляху”

 

55% громадян вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку, лише 18% – що в неправильному, 26% – не визначилися з цього питання.

Як передає “Новинарня“, такими є результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” протягом 6-10 вересня 2019 року.

Це, ймовірно, найкраща оцінка напрямку розвитку України за весь час соціологічних замірів.

Нагадаємо, за результатами опитування, проведеного групою “Рейтинг” 13-17 липня, 41% респондентів вважав, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку, 37% – у неправильному, 22% – не визначилися.
Тоді ми писали, що кількість “оптимістів” уперше за тривалий час переважила число “песимістів”. Попереднього разу перевага оцінок щодо “правильного шляху розвитку” фіксувалася після перемоги Помаранчевої революції у 2005 році.

У вересні 2019 року найкраще оцінюють напрямок розвитку країни на Заході та Півдні, відносно гірше – у Центрі та на Сході.

Найбільш оптимістичною залишається молодь та виборці “Слуги народу”, а також партії “Голос”.

При цьому задоволення владою переважає песимізм у всіх вікових групах, і лише в групі 60+ років воно трохи менше за 50%.

Відносно більше песимізму (порівняно з оптимізмом) спостерігається серед симпатиків партій “Європейська солідарність” і “Опозиційна платформа – За життя”.

За даними цього ж опитування, 71% опитаних задоволені діяльністю президента України Вододимира Зеленського, 11% – протилежної думки, 18% – не змогли сформувати своє ставлення до нього.

У порівнянні із липнем ц.р. рівень задоволеності роботою глави держави зріс майже у півтори рази,

зазначає група “Рейтинг”.

29% позитивно оцінюють роботу очільника новопризначеного уряду Олексія Гончарука, 11% – негативно. Аж дві третини ще не змогли дати оцінок новому Прем’єр-міністру.

Роботою новообраної Верховної Ради задоволені 39% респондентів, незадоволені – 16%. Не змогли оцінити – 45%.

Абсолютна більшість опитаних (понад 90%) підтримують владні ініціативи стосовно дострокового припинення повноважень народного депутата за кнопкодавство та прогули, зменшення кількості нардепів із 450 до 300 та зняття депутатської недоторканності.

Більше 70% підтримують надання законодавчої ініціативи громадянам України, розширення повноважень президента щодо призначення керiвникiв Нацiонального антикорупцiйного бюро (НАБУ) та Спецiалiзованої антикорупцiйної прокуратури (САП), а також збiльшення кiлькостi уповноважених з прав людини (омбудсменiв).

Близько двох третин виступають за закрiплення в Конституцiї норми про вибори народних депутатiв за пропорцiйною виборчою системою та скасування адвокатської монополiї.

Опитування проведене Соціологічною групою “Рейтинг” протягом 6-10 вересня 2019 року. Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами й типом поселення. Вибіркова сукупність – 2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,0%.

Читайте також:
28 років незалежності: в українців зріс оптимізм, але послабився потяг до НАТО. СОЦІОЛОГІЯ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна