ГоловнаПолітика

У Конгресі США почали розслідування про можливий тиск Трампа і Джуліані на Україну

У Білому домі розслідування поки не коментують.

У Конгресі США почали розслідування про можливий тиск Трампа і Джуліані на Україну
Фото: EPA/UPG

Три комітети Палати представників Конгресу США 9 вересня повідомили, що почали "масштабне розслідування" повідомлень про те, що президент Дональд Трамп, його адвокат Руді Джуліані і, можливо, низка інших осіб намагалися змусити український уряд підтримати кампанію з переобрання Трампа.

Про це повідомляє Голос Америки з посиланням на Reuters.

Глави Комітетів з нагляду, розвідки і міжнародних відносин зажадали у Білого дому і Держдепартаменту дані, пов'язані зі спробами "маніпулювання українською системою юстиції".

"З наближенням виборів 2020-го року створюється враження, що президент Трамп і його персональний адвокат посилили тиск на уряд України і її систему юстиції з тим, щоб сприяти кампанії переобрання Трампа, а Білий дім і Державний департамент можуть сприяти цій схемі", - цитує заяву американських законодавців The Hill.

"Відкрита інформація вказує, що протягом майже 2-х років президент і його персональний адвокат Руді Джуліані, як подається, вживають заходи за межами легітимних правоохоронних і дипломатичних каналів, щоб змусити уряд України вести два політично мотивованих розслідування, прикриваючись антикорупційною діяльністю", - наводить частину звернення до Білого дому журналіст видання Courthouse News Адам Класфельд.

"Перше - це розслідування стосовно українців, які надали ключові докази щодо засудженого менеджера виборчої кампанії Трампа Пола Манафорта. Це розслідування покликане підірвати зібрані слідством Роберта Мюллера численні докази того, що Росія втручалася у вибори 2016 року з метою підтримати кампанію Дональда Трампа. Інша справа націлена на сина ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена, який є конкурентом Трампа на виборах президента США в 2020 році", - наводить частину звернення Класфельд.

Тим часом Трамп і деякі республіканці ставлять питання про можливий конфлікт інтересів у зв'язку з тим, що син ведучого кандидата в президенти від Демократичної партії Джо Байдена, Хантер Байден, працював у раді директорів української газової компанії Burisma.

У Білому домі поки не відповіли на запит про коментарі з приводу розслідування, розпочатого комітетами Палати представників.

Особистий адвокат Трампа Джуліані планував візит в Україну для зустрічі з обраним президентом Зеленським. Він розраховував, що візит до Києва дасть нову інформацію про роботу сина Джо Байдена в українській газовій компанії Burisma Holdings. Однак наступного дня після анонсованого візиту Джуліані скасував поїздку.

Байден назвав поїздку Джуліані в Україну "неприйнятною" і заявив, що таким чиномТрамп шукає компромат для майбутніх виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram