Путін чекає від Києва “закріплення формули Штайнмайєра”

 

Президент Росії Володимир Путін очікує виконання Україною домовленостей, досягнутих “нормандською четвіркою” у 2015 і 2016 роках щодо розведення сил і засобів на лінії розмежування на Донбасі, та письмового закріплення “формули Штайнмайєра”.

Про це заявила пресслужба Кремля за підсумками телефонної розмови Путіна з президентом Франції Еммануелем Макроном 8 вересня.

Зазначається, що в ході розмови Путін “відзначив доцільність ретельної підготовки порядку денного чергового саміту “нормандської четвірки”, а також опрацювання тих рішень, які можуть бути схвалені лідерами за підсумками такої зустрічі.

“У даному контексті звернено увагу на необхідність виконання Києвом домовленостей, досягнутих в ході попередніх зустрічей на вищому рівні в Парижі й Берліні у 2015-му і 2016 роках, включаючи розведення сил і засобів на узгоджених ділянках лінії зіткнення і закріплення в письмовому вигляді «формули Штайнмайєра»”, – йдеться в повідомленні з Кремля.

“У ході обговорення перспектив вирішення внутрішньоукраїнського конфлікту акцентовано безальтернативність мінського комплексу заходів як основи врегулювання”, – заявили також у Кремлі з посиланням на главу країни-агресора.

При цьому Путін і Макрон “дали позитивну оцінку звільненню та передачі утримуваних осіб як важливої ​​гуманітарної акції”, висловивши надію, що це “буде сприяти нормалізації російсько-українських відносин”.

Як відомо, так звана “формула Штайнмайєра” (за ім’ям тодішнього глави МЗС ФРН, який запропонував її у 2016 році) передбачає порядок, при якому Верховна Рада України спочатку приймає закон про проведення місцевих виборів на території ОРДЛО, потім проводяться вибори на цій території, після чого ОБСЄ робить висновок про те, чи відповідали проведені вибори європейським стандартам. Якщо вибори не відповідали цим вимогам, прийняті Верховною Радою закони про особливий статус ОРДЛО не наберуть чинності.
При цьому німецька дипломатія допускала проведення виборів в ОРДЛО ще до відновлення Україною контролю над кордоном з РФ.

Як інформувала “Новинарня“, 7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі “35 на 35”.
В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.
На вимогу Кремля Київ у числі 35-ти віддав низку громадян України.

Після обміну президент України Зеленський провів нові телефонні переговори з Путіним.

Читайте також:
Трамп про обмін ув’язненими з РФ: Можливо, перший величезний крок до миру

МЗС РФ похвалило Зеленського за обмін полоненими, закликавши до замирення з Кремлем і ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна