Торгівля Німеччини зі Східною Європою: з Україною – зростає, з Росією – знижується

Німецький бізнес розширює співпрацю зі Східною Європою. Один з найвищих темпів зростання демонструє торгівля ФРН з Україною, а Польща як торговельний партнер Німеччини – вдвічі важливіша, ніж Росія.

Готові до експорту автомобілі німецького концерну Volkswagen Готові до експорту автомобілі німецького концерну Volkswagen

У той час, коли на планеті уповільнюється економічне зростання і загострюються торговельні конфлікти, а в Німеччині назріває рецесія, в Східній Європі справи у німецького бізнесу йдуть дедалі краще. “Ніколи ще розширення ЄС на схід не було таким цінним, як сьогодні, – заявляє голова Східного комітету німецької економіки (OAOEV) Вольфґанґ Бюхеле (Wolfgang Büchele). – Багато в чому завдяки тісним взаємозв’язкам німецької економіки з такими країнами ЄС, як Польща, Чехія, Угорщина, Румунія і Словаччина, німецький експорт взагалі досягнув зростання”.

Йдеться про підсумки першого півріччя 2019 року, що були підбиті Східним комітетом на основі даних Федерального статистичного відомства ФРН (Destatis), до яких ця впливова підприємницька організація зі штабквартирою в Берліні має ексклюзивний доступ. Вона представляє і лобіює інтереси німецьких фірм, які працюють на ринках 29 країн Центральної та Східної Європи, – колишніх соціалістичних країн і республік СРСР.

У торгівлі з Україною – значний приріст

Україна стала однією з країн регіону з найвищими темпами зростання експортно-імпортних операцій з Німеччиною, наголошується в повідомленні OAOEV. У першій половині цього року торговельний оборот між двома країнами у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшився на 8,2 відсотка до 3,76 мільярда євро.

DW.COM

Обсяг постачання українських товарів на німецький ринок зріс на 9,7 відсотка до 1,38 мільярда євро. Водночас сальдо зовнішньої торгівлі з Німеччиною залишається відємним: Україна імпортувала німецьких товарів на мільярд більше – на 2,38 мільярда. При цьому німецькі компанії продали замовникам з України на 7,3 відсотка більше продукції, ніж у попередній період.

За такої динаміки товарообороту Україна має всі шанси незабаром обійти Болгарію і посісти восьме місце після Словенії в списку найважливіших торговельних партнерів ФРН в східноєвропейському регіоні.

Країни Вишеградської групи – важливіші, ніж Китай

“Локомотивом зростання” в регіоні, наголошується в повідомленні OAOEV, є Польща. У першій половині цього року експортно-імпортні операції зі східним сусідом Німеччини зросли на п’ять відсотків і вперше перевищили 60 мільярдів євро.

Якщо за підсумками 2018 року Польща лише наздоганяла Великобританію в списку найважливіших зовнішньоторговельних партнерів ФРН, то протягом минулих шести місяців вона впевнено обійшла Сполучене Королівство, яке на тлі підготовки до Brexit скоротило обсяги торгівлі з Німеччиною на 5,8 відсотка. Тепер Польща – на шостому місці після Китаю, Нідерландів, США, Франції та Італії. Чехія розташувалася на десятому місці, Угорщина на 14-му, Румунія на 18-му, Словаччина на 19-му.

“Великі німецькі інвестиції останніх 15 років в Центральній і Східній Європі зараз окупаються двічі: вони підганяють процес модернізації в цьому регіоні і роблять значний внесок у підтримку стабільності нашої власної кон’юнктури”, – пояснює Вольфґанґ Бюхеле.

Для наочності Східний комітет німецької економіки наводить такі цифри: торгівля Німеччини лише з країнами Вишеградської групи (Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина) досягла в першому півріччі 2019 року 150 мільярдів євро, що на 50 відсотків більше, ніж експортно-імпортні операції з Китаєм (100 мільярдів євро).

Росія: низький рубль і “слабка динаміка реформ”

Зовнішньоторговельний оборот ФРН з Росією склав за перші шість місяців 2019 року 29,3 мільярда євро. До 2012 року РФ була найважливішим діловим партнером Німеччини в Східній Європі, нагадує OAOEV. Тепер РФ – на третьому місці, причому з великим відставанням від лідерів. Обсяги німецької торгівлі з Польщею (60,7 мільярда) виявилися в першому півріччі у понад двічі більшими, ніж з РФ, з Чехією (46,6 мільярда) – у півтора рази більшими. Тепер Росія ризикує поступитися третім місцем Угорщині (28,5 мільярда) – країні з 10-мільйонним населенням, яка володіє лише незначними природними ресурсами.

“Відсутність динаміки в Росії пов’язана, насамперед, з низьким курсом рубля, падінням доходів від нафти і слабкою динамікою реформ. Але на нас, природно, болісно позначаються і санкції”, – каже виконавчий директор Східного комітету німецької економіки Міхаель Гармс (Michael Harms).

і