«Свобода» вимагає націоналізації ПАТ «Мотор Січ»

03 Вересня 2019

Вимагаємо від Президента України невідкладно скликати засідання РНБОУ, на якому розглянути питання продажу більше 50% акцій ПАТ «Мотор Січ» китайським інвесторам та ухвалити рішення про повернення цього стратегічного підприємства у державну власність.

За наслідками такого рішення підготувати та зареєструвати у Верховній Раді відповідний невідкладний законопроєкт та забезпечити його ухвалення, враховуючи більшість партії «Слуга народу».

Виробництво авіадвигунів та инших силових установок – фактично єдине, що залишилося від високотехнологічного виробництва світового рівня в Україні. «Мотор Січ» – це унікальне стратегічне підприємство та один зі світових центрів виробництва двигунів усіх типів. Будь-які спроби передати контроль над підприємством іноземцям – це підрив національної безпеки України. Очевидно, що Китай після отримання нашої інтелектуальної власности просто усуне Україну як конкурента: виробництво згорнуть, а підприємство перепрофілюють.

Нині «Мотор Січ» – це українська корпорація, центр якої перебуває в Україні та є надбанням нашої національної інтелектуальної власности. І зараз, після десятків років планомірного знищення цього підприємства продажними чиновниками та колишнім «червоним директором», а нині власником В’ячеславом Богуслаєвим, нам пропонують зробити його філією КНР.

У разі продажу «Мотор Січ» Україна втрачає шанс на нову індустріалізацію та самостійну промислову політику не тільки в галузі авіації, але і в машинобудуванні загалом. Україна втрачає шанс на переозброєння та роботизовану армію, адже сучасні збройні сили – це передусім авіація та ракетна техніка. На «Мотор Січ» виробляють малогабаритні двигуни, які є основою крилатих ракет (на кшталт відомого американського «Tomahawk»); такі двигуни здатні виробляти всього п’ять держав у світі, одна з яких – Україна. «Мотор Січ» – це готові двигуни для усіх типів безпілотних літальних апаратів та комерційних газотурбінних установок.

Втрата державою своїх активів призвела до деіндустріялізації та промислової деградації, коли приватизоване (вкрадене) майно з легкістю пускають з молотка. Натомість, стратегія держави має полягати в підвищені капіталізації, нарощенні та створенні нових активів. Тож вимагаємо невідкладно розглянути питання про повернення ПАТ «Мотор Січ» у державну власність.

Прес-служба ВО "Свобода"

Контакти