Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Нова галактична карта демонструє дивні «зоряні струни»

Нова галактична карта демонструє дивні «зоряні струни»

У квітні минулого року космічний апарат «Gaia» передав масив даних про положення та переміщення 1,7 млрд зірок в нашому Чумацькому шляху та поблизу нього. Астрономи досі обробляють цю інформацію, раз у раз роблячи нові відкриття. Одним з останніх стало виявлення «зіркових струн» - величезних утворень із зірок-ровесників.

Вчені з Університету Західного Вашингтона поставили за мету виявити зірки, які були родом з одного регіону Всесвіту та мають приблизно однаковий вік. Кілька скупчень таких зірок вже були знайдені недалеко від Сонячної системи, проте нова галактична карта відкрила зовсім іншу картину. Проаналізувавши характер руху зірок, вчені знайшли 2000 зоряних груп, в яких об'єкти доводяться один одному «близькими родичами».

Нова галактична карта демонструє дивні «зоряні струни»

Ці групи знаходяться недалеко, в середньому у 3000 світлових років від Землі, та більшість, на подив вчених, витягнуті у вигляді струн. Молоді зірки не розлетілися від місця свого народження на всі боки, а «злиплися» разом зі своїми «родичами» в довгі космічні утворення, які зберігають стабільну форму протягом мільярдів років. І це дуже інтригує дослідників.

Що ще цікавіше, так це розташування самих струн. Ті, що складаються зі старих зірок, спрямовані паралельно спіральним рукавам Чумацького шляху. А струни з молодих зірок, віком до 100 млн років, спрямовані перпендикулярно їм. Можливо, у майбутньому, ці струни теж розвернуться. Але незрозуміло, чи є така поведінка закономірною, або це викликано дією інших галактичних сил, про які ми досі не знаємо.

 

 

Картографування космосу — поширене захоплення серед вчених та астрономів-любителів. Нагадаємо, що в червні цього року, аспірантка кафедри біології Вашингтонського університету Елеонора Лутц, склала найдетальнішу карту орбіт всіх планет та космічних тіл в Сонячній системі, а NASA випустило повний космічний відеоатлас з 4000 відомими екзопланетами.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки