Як Зеленський пропонує змінити вибори в Раду: законопроект

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Як Зеленський пропонує змінити вибори в Раду: законопроект - Фото

Президент пропонує скоротити парламент до 300 депутатів, пропорційну систему виборів, вимогу знати державну мову

Текст законопроекту, в якому президент  Володимир Зеленский пропонує змінити дві статті Конституції, що стосуються парламенту, з’явився на сайтіВерховної Ради.

По-перше, президент пропонує скоротити кількість народних депутатів до 300. Зараз конституційний склад Ради – 450 осіб, при цьому в одномандатних округах, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, вибори не проводилися, тому в парламент обрані тільки 424 депутата.

По-друге, в законопроекті пропонується ввести в якості обов’язкової вимоги до кандидатів в депутати володіння державною мовою.

По-третє, закріпити безпосередньо в Конституції, що вибори до Верховної Ради проводяться за пропорційною виборчою системою. При цьому більш детальний порядок виборів як і раніше буде встановлюватися відповідним законом.

У разі прийняття цих поправок до Конституції, повернення до мажоритарної системи буде ускладнене: для цього буде потрібно конституційну більшість.

 

MIXADV

цікаве