Сергій Рахманін про уряд: Нам дали помацати окремі частини слоника, але це не жива ціла істота

 

Голова фракції “Голос”, колишній заступник головного редактора видання “Дзеркало тижня” Сергій Рахманін розкритикував стиль формування монобільшістю у ВР нового Кабінету Міністрів та його якісний склад.

Як передає “Новинарня“, про це політик заявив у виступі в парламенті ввечері 29 серпня, на першому засіданні Ради ІХ скликання.

“Є така відома притча про трьох сліпців і слона. Трьом людям, які мають вади з зором або взагалі не бачать, давали можливість помацати частини тіла величезної істоти і потім розказати, що вони надибали. І той образ, який вони переповідали, точно не відповідав образу самої тварини. Даруйте за таку аналогію, ми точно не сліпці, а нам, замилюючи око, намагалися у вигляді уряду продати такого слоника. Нам давали мацати окремі частини, але це точно не жива ціла істота”, – сказав Рахманін.

“Люди, яких нам представляють як уряд, – це абсолютно різні люди, це як частини одної великої істоти. Там є люди, до яких відчуваєш абсолютну довіру, яких хочеться підтримати і словом, і ділом, і плечем, і законопроєктом, а є люди, щодо яких інформації набагато менше, ніж питань до них. І натомість є люди, про яких інформації добіса, а тому питань ще більше.

Там є свіже і гниле, там є старе і нове. Там є просто різний набір людей, щодо яких дуже важко знайти спільний знаменник, дуже важко знайти принципи, за якими ці люди підбирались.

І дуже важко зрозуміти, який перелік першочергових законопроєктів, який перелік пріоритетів реформ, який принцип дій, що ці люди сповідують. І тому голосувати за цих людей як за уряд напрочуд важко навіть попри величезну, ще раз підкреслюю, повагу до окремих кандидатів”, – сказав Сергій Рахманін під час дебатів.

“Якщо виправдовувати подібний підхід тільки благими намірами, то можемо згадати, скільки у нас жахливих речей відбулося під виглядом благих намірів”, – додав він.

Також він розкритикував дії президента Володимира Зеленського, який у своїй промові на першому засіданні новообраного парламенту пригрозив Раді розпуском без жодних конституційних підстав.

“Я хотів би звернутися до глави держави. Є така дуже корисна книжка, вона називається Конституція, там є ціла купа помічних речей. Зокрема, 6-та, 19-та статті – почитайте. Вона визначає розподіл сфер впливу влади і межі, за які не може виходити жодна посадова особа і взагалі жодна людина в Україні. Тому погрожувати Верховній Раді розпуском – ну, м’яко кажучи, нечемно, а якщо відверто – неконституційно”, заявив Рахманін.

“Бо вичерпний перелік цих повноважень формулюється відповідною статтею Конституції, а не вашим бажанням“, – наголосив він, звертаючись до президента.

Також Рахманін натякнув на те, що президент Зеленський спонукав монобільшість “Слуги народу” прийняти без обговорень всі кадрові рішення щодо нового Кабміну, які були ухвалені офісом президентом, що також іде в розріз з Основним законом.

“І наостанок. Уряд не формується ззовні. І так зухвало демонструвати всім, що це відбувається, трохи неправильно”, – резюмував голова фракції “Голос”.

Читайте також:
Верховна Рада затвердила новий уряд зі старим Аваковим. ІМЕНА

“Призначення уряду зі старим Аваковим – це зрада Зеленським своїх виборців”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна