Новини

Ні мені, ні “Європейській Солідарності” нема чого боятися – Порошенко закликав Раду підтримати скасування депутатської недоторканності

Ні мені, ні “Європейській Солідарності” нема чого боятися – Порошенко закликав Раду підтримати скасування депутатської недоторканності

П’ятий президент України, народний депутат від партії “Європейська Солідарність” Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради закликав парламент підтримати законопроект про скасування депутатської недоторканності.

Трансляцію засідання Верховної Ради веде телеканал “Прямий”.

“25 років український народ чекає скасування касти недоторканних. 25 років! Хочу наголосити, що за останні 5 років, коли в 14 році я був обраний президентом України, в Україні існувало більше 8 тисяч недоторканних. Судова реформа зняла недоторканність з суддів. Дехто, в тому числі з виступаючих, цього не помітив. Судова реформа перевела надання дозволу Верховною Радою на притягнення суддів до кримінальної відповідальності на так званий індемнітет: коли Вища рада правосуддя, не політичний орган, дуже швидко розглядає і надає дозвіл до притягнення суддів до кримінальної відповідальності.

Я хочу наголосити, що я пишаюся тим, що саме я як президент України був автором законопроекту про скасування депутатської недоторканності. Алгоритм і процедура зазначеного законопроекту робиться наступним чином. Ніяких корінь, на яких сьогодні хтось натякав, він не має. Він був розроблений Конституційною комісією, яка була створена указом моїм як президента України. Після того, як президент, використовуючи свої конституційні повноваження, вніс і зареєстрував зазначений законопроект до Верховної Ради, ми отримали… був проголосований у Верховній Раді і спрямований до Конституційного суду та до Венеціанської комісії. Це звичайна конституційна процедура.

Для чого? Для того, щоб висновки Венеціанської комісії і висновки Конституційного суду були імплементовані і запропоновані Раді для того, щоб були проголосовані зміни до Конституції в частині недоторканності з урахуванням висновків Венеціанської комісії. А це – адаптація нашого законодавства до законодавства Європейського Союзу. Інших механізмів не існує.

І друга позиція – це є врахування висновків Конституційного суду. Я наголошую на тому, що я не маю жодного сумніву… Висновки Конституційного суду мають бути імплементовані”, – заявив Порошенко.

“Висновки Конституційного суду мають бути імплементовані. Я наголошую, що зараз відбувається порушення конституційної процедури. Я наголошую на тому, що це ставить під загрозу результат нашої роботи. Я наголошую на тому, що ні мені як п’ятому президенту України, ні “Європейській солідарності” нема чого боятися. Ми робили і діяли виключно по закону. І мета нашого перебування у Верховній Раді дев’ятого скликання – це є рух країни в Європейський Союз і НАТО. ЄС і НАТО – це і є принципи верховенства права. ЄС і НАТО – це і є рівність всіх перед законом. І саме тому з цієї мотивації фракція “Європейської солідарності” буде голосувати за цей законопроект в першому читанні. Іншого не дочекаєтесь.

Але я наголошую, що поверніться до досвіду голосувань 16 січня. Подивіться, чим революційна доцільність в цій самій Раді… от там намагалися руками проголосувати ці сумнозвісні закони. І не повторюйте помилок. Бо це тільки зовні кажеться, що порушення процедури – це нічого страшного. Насправді щодо Конституції це є абсолютно неприпустимо.

Отже, сьогодні, якщо ви поставите це питання на голосування, я закликаю “Європейську солідарність” проголосувати і підтримати цей законопроект в першому читанні. Але до підготовки до другого читання моя порада – врахуйте, зробіть і в конституційний спосіб переведіть депутатську недоторканність, депутатський імунітет як норма європейського законодавства”, – додав він.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.