У Києві відбувся Марш захисників України. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

У Києві в День Незалежності, 24 серпня, відбувся Марш захисників України, який також називають “альтернативним парадом” (на противагу офіційній “Ході гідності”, що проходила раніше в центрі столиці).

За підрахунками “Новинарні“, до заходу долучилося щонайменше 20-25 тисяч учасників бойових дій на сході України, військовослужбовців, волонтерів тощо.

Фото: ФБ Дмитро Ярош

Коли голова колони вже була на майдані Незалежності, її “хвіст” іще залишався на бульварі Шевченка, і при цьому до Маршу долучалися все нові й нові учасники (зокрема, ті люди, що раніше вітали його як глядачі).

Як повідомляє кореспондент “Новинарні“, близько 11:30 колона учасників Маршу, співаючи “Зродились ми великої години”, рушила від парку Шевченка в напрямку Хрещатика.

Рух колони розпочався з деяким запізненням через те, що на Марш прийшло дуже багато людей – у тисняві було складно одразу знайти “своїх”.

Першою рушила колона батьків і родичів загиблих під час російсько-української війни на сході, за нею – колона родичів Небесної сотні. У руках вони тримали портрети убитих.

Наступна колона – поранені учасники бойових дій на візках.

Фото: Олександр Приходько / Новинарня

За ними йдуть інші учасники Маршу, згрупувавшись по підрозділах і областях.

Більшість цивільних – у вишиванках.

Колона пройшла по бульвару Шевченка до Бессарабської площі і Хрещатиком рушила в напрямку Майдану, о 12:00 зупинившись для шикування біля Центрального універмагу (ЦУМу).

Після цього учасники маршу продовжать рух до майдану Незалежності, де вишикуються й проведуть перфоманс на підтримку військовополонених та заспівають Гімн.

Як повідомляє кореспондент “Новинарні“, уздовж усього руху колон учасників Маршу оплесками вітають сотні людей, скандуючи “Дякуємо!”.

Фото: Олександр Приходько / Новинарня

ОНОВЛЕНО о 12:20

Як повідомляє кореспондент “Новинарні“, голова колони вже на Майдані, а хвіст – іще на бульварі Тараса Шевченка.

У кримській колоні, серед інших, крокують лідери Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров.

Фото: Олександр Приходько / Новинарня

Лунає скандування: “Крим – це Україна!” та “Свободу політв’язням!”.

Одна з найменших – колона представників Чернівецької області.

Фото: Олександр Приходько / Новинарня

Колона УНСО несла великий прапор України.

Представники Української добровольчої армії Дмитра Яроша:

Азов“:

ДУК “Правий сектор”:

Відео:

Десантно-штурмові війська власним прикладом демонструють, що акцент на дітях як майбутньому Української держави можна робити не тільки на офіційних заходах)

Глядачі:

Госпітальєри” на чолі з новообраною народною депутаткою Яною Зінкевич:

Священники:

Волонтери:

ОНОВЛЕНО о 13:50

Марш захисників України завершився.

На Майдані учасники Маршу підняли портрети 96 українських політв’язнів і військовополонених, які залишаються у тюрмах РФ.

Потім хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих на війні і виконали Державний Гімн.

Ведучий подякував усім учасникам, які приїхали до Києва

“Ми показали, що на нас потрібно рівнятися, нас потрібно слухати”, – сказав ведучий у мегафон.

Надалі частина учасників Маршу вирушила до Стіни пам’яті біля Михайлівського Собору для проведення міжконфесійної панахиди за полеглими.

Більше фото – у фотогалереї “Новинарні“:

марш-захисників-україни-34 марш-захисників-україни-майдан-4 марш-захисників-україни-31 марш-захисників-україни-30 марш-захисників-україни-32 марш-захисників-україни-10 марш-захисників-україни-9 марш-захисників-україни-14 марш-захисників-україни-13 марш-захисників-україни-12 марш-захисників-україни-21
<
>

Усі фото – “Новинарня

Як інформувала “Новинарня“, 9 липня, президент Зеленський офіційно заявив, що військового параду на День Незалежності не буде. За його словами, в цьому році гроші, які могли бути виділені на проведення військового параду, перерахують українським військовим як премії.

У відповідь на це ветерани АТО заявили про альтернативний військовий парад замість скасованого президентом Зеленським.
Було створено оргкомітет “народного” параду в Києві 24 серпня, який об’єднає ветеранські середовища, незалежно від політичних поглядів.

15 липня президент Зеленський підписав указ про відзначення Дня Незалежності – без військового параду.

Згодом, уже після оприлюднення планів “народного” параду, в офісі президента повідомили, що на День Незалежності “замість традиційного параду в радянських традиціях з недешевою демонстрацією військової техніки на центральній вулиці столиці відбудеться “Хода гідності” за участю представників різних родів військ ЗСУ, медиків, вчителів, спортсменів тощо, а також самого президента Зеленського.

Читайте також:
Хода гідності, Марш захисників, перекриття вулиць: усе про святкування Незалежності в Києві

Зеленський запровадив День пам’яті захисників України 29 серпня і пояснив, за що любить Україну. ПРОМОВА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна