Космос і Всесвіт - дізнайтеся все!

Новини, аналітика, статті, фото та відео

Маск та Марс — епопея триває

Маск та Марс — епопея триває

Варто експертам розкритикувати ідею ядерних бомбардувань полюсів Марса, як глава SpaceX пропонує інший підхід - випарувати вуглекислий газ за допомогою гігантського дзеркала з тисяч супутників. Передбачається, що в управлінні масованими угрупованнями супутників у SpaceX явно буде більше досвіду, ніж у ядерних вибухах.

Глава SpaceX Ілон Макс готовий переселитися на Марс та померти там, але хоче зробити планету максимально схожою на Землю. Він стверджує, що тераформувати планету можна менше ніж за 100 років, а головна частина плану — розігріти полюса планети, вивільнивши досить вуглекислого газу, щоб на Марсі виник парниковий ефект, як на Землі. Коли поверхня прогріється, для прогулянок буде досить кисневої маски.

Маск та Марс — епопея триває

Після того, як математики порахували, що для прогріву за допомогою ядерних вибухів знадобиться мільйон бомб, від цієї ідеї Ілон, мабуть, готовий відмовитися. У своєму Twitter він запропонував подумати над тим, щоб «прогріти полюса тисячами світловідбивних супутників-дзеркал».

Варто зазначити, що ця пропозиція трохи більше реальна, ніж масоване ядерне бомбардування. Якщо все піде за планом, то до моменту облаштування життя на Марсі, у компанії Маска буде солідний досвід управління тисячними угрупованнями супутників - на навколоземній орбіті будуть обертатися телекомунікаційні супутники системи Starlink, куди Ілон планує включити близько 12 000 одиниць.

Ідея космічних дзеркал не є новацією Маска. Письменники-фантасти, а слідом за ними інженери NASA, пропонували висвітлювати з орбіти темні ділянки Землі, а потім і інших планет. У NASA, у 2006 році оцінювали можливість створити на орбіті Марса гігантське дзеркало діаметром у півтора кілометра за допомогою 300 блискучих надувних кульок. За розрахунками, якщо сфокусувати промінь на ділянці поверхні в 1 кв. км, температура підніметься з мінус 130 градусів Цельсія до плюс 20 градусів.

Інший план, розроблений Робертом Зубриним та Крістофером Маккєєм, набагато більше відповідає амбіціям Ілона. Вчені розглядали конструкцію 100-кілометрового орбітального дзеркала, зібраного з супутників з сонячними вітрилами-відбивачами.

Конструкція загальною вагою у 200 000 тонн, за їхніми розрахунками, буде виробляти 27 тераватів енергії. Коли CO2 випарується, це створить на Марсі тиск в 300-600 мілібар. Для порівняння: на Землі, на рівні моря, тиск близько 1000 мілібар.

Нагадаємо, що тераформування — гіпотетичний процес зміни атмосфери та клімату на планеті, який повинен зробити її придатною для земної флори та фауни. Одним з головних кандидатів вважається Марс, друга по близькості до Землі планета. Вчені припускають, що колись Марс був схожий на Землю — з рідкими водоймами, щільною атмосферою та м'яким кліматом.

На цьому поки все. Та не забувайте поділитися прочитаним зі своїми друзями!


Останні публікації

Підпишись на новинки