Зеленський розродився, нарешті

Ірина Геращенко

Краще пізно, ніж ніколи. Зеленський відреагував, нарешті, на загравання Трампа та Макрона з Путіним. Відреагував, дочекавшись, коли і сам Макрон під тиском критики власних ЗМІ та позиції Меркель та Джонсона підкорегував свої реверанси Путіну. Можна дискутувати щодо того, що заява Зеленського надто м‘яка до країни-агресора, але очевидно, що Зеленський на цьому етапі свого президентства ще вірить, що з Путіним можна домовитися і уникає чіткої лексики. На жаль, з Путіним домовитися неможливо, але то таке.

Я вітаю сам факт заяви. Очікуємо, що президент, його офіс і МЗС будуть реагувати на подібні виклики оперативніше, не чекати 5 днів. Звичайно, зараз було б дуже важливо, аби президент Зеленський, не чекаючи зустрічі, провів телефонні перемовини з президентом Макроном, адже той з Путіним обговорював Україну. Важливо битися в світі за непорушність принципу «нічого про Україну без України». За це мають битися і влада, і опозиція. Наша команда точно буде за це битися .

Також хочу висловити слова подяки професійності тих українських дипломатів, які самі, без нагадування згори нагадали G7 про всі порушення РФ міжнародного права і непристойність для світових лідерів знаходитися в одній компанії з тим, хто розв’язав війну в Україні та Грузії.

РФ має піти геть з Криму та Донбасу й негайно звільнити заручників і моряків. Сподіваємося, бодай це питання Макрон не забув підняти під час милих посиденьок з «європейцем» Путіним.

Р. S. Останні дні безліч ЗМІ та журналістів просять прокоментувати різну інформацію про політв’язнів і військовополонених. Я точно нічого не коментуватиму і з етичних міркувань, і аби не нашкодити. Все, що я знала і чим займалася в попередні роки, я передала новій команді і бажаю їм в питанні звільнення успіху.


Алексей Петров

«… Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення понад 100 політичних в’язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світові про те, що Росія готова знову зайняти своє місце у порядку денному високої дипломатії…», – написав Володимир Зеленський на своїй сторінці у фейсбук.

На жаль, в офісі президента України так і не зрозуміли, що у міжнародних відносинах, а тим паче у спілкуванні з країною-агресором, не те що слово, навіть інтонація мають велике значення! Тому теза стосовно Донбасу, повинна звучати так:
«Припинення вогню на Донбасі з негайним роззброєнням незаконних військових формувань та виводом (у тижневий строк) усіх без виключень російських військових. Негайне відтворення контролю над неконтрольованою ділянкою кордону України прикордонними військам України та підрозділами ЗСУ. Тільки виконання усіх, а не окремих пунктів, буде серйозним сигналом…» Ну і так далі по тексту.


Сергій Місюра

Пройшла доба.
Доба мовчання Гаранта, який головним своїм обов’язком відповідає за зовнішню політику України.

Заявили Франція та США, що хочуть бачити Росію в Великій Вісімці. В вівторок говорив Макрон з Путіним, про нас, про повернення на саміт. Що там Презедент? Богдан, може, щось сказав? Як пропали?

Сьогодні, вночі на четвер, Зеленський розродився трьома абзацами тексту. Без журналістів, які йому не потрібні, сам написав в Фб.
А текст ні_про_що. Він взагалі не викупає, що таке зовнішня політика держави.

Він думає, що позвав Нетаньяху, якого не було в Україні 20 років, то вже герой? А що хитрий прем’єр з жінкою, яка не змогла втримати шматочок українського короваю, прилетіли для угоди про визнання Єрусалиму столицею? Такий вже штаб Зеленського продуманий, що не бачить вилки про визнання Єрусалиму столицею і негативні відносини зі Східним Світом і Туреччиною, в основному? То може окрім цієї проблеми є ще якісь, якщо 20 років представники Ізраїлю офіційно не прилітали?

А те, що країни будапештського меморандуму вже відкрито говорять про радість повернення Росії в ПАРЄ, а в наступному році про можливість повернення х*йла в G8, якого вигнали звідти за анексію Криму, – нічого в зовнішній політиці не муляє?

А тепер хочу послухати версії шановних 73%, що це все Порошенко профукав, а не створив українську антипутінську міжнародну коаліцію.

Ви ж зробили це разом, тому розкажіть мені про зовнішню політику Гаранта і України. Бо чого б це я маю вам про неї розказувати? Ви маєте це знати та їсти разом. А я ще підкину, як почнете доїдати.

 

 

Автор