Роттердам помер – шануймо Роттердам?

Дмитро Вовнянко

Як невдобно вийшло! Юрій Бутусов, якого аж ніяк не запідозриш у симпатіях до п’ятого президента Петра Порошенка, оприлюднив інформацію про нараду в Офісі президента про стан справ у енергетиці та підготовку до зими, за участі НАБУ, СБУ та САП. І от там з’ясувалося, що Україна має неабиякі шанси замерзнути нафіг зимою через бездумний популізм ЗЕкоманди. Банально – ми можемо залишитися БЕЗ вугілля!

Україна завантажує на склади 49 тис. т. вугілля на день, в той час як витрачає біля 73 тис. т/день. Тобто приблизно у середині жовтня ми залишимося без вугілля, тепла й електрики, натомість – з преЗЕдентом, який має мрію!

І от з’ясовується, що закупити вугілля можна або в Колумбії – за ціною 1913 грн/т, або… за ціною 1741 грн/т, за методикою, передбаченою постановою НКРЕКП №289 від 03.03.2016. Знаєте, що це за постанова? Це, хай йому грець, тричі проклятий і шестикратно звинувачений у всіх смертних гріхах «Роттердам+». Дешевше – ніяк. Ані США, ані ПАР дешевше вугілля не продадуть, просто тому що продавати у збиток собі на Заході не уміють. Там, розумієте, усі підприємства платять за спожиту електроенергію повну ціну (на відміну від України, де заводи Коломойського мають пільги), а відтак, з ринком збуту їхні вуглярі проблем не мають.

Але, от зважте, по схемі «Роттердам+» НАБУ і САП ведуть гучну кримінальну справу і закидають збиток у 19 мільярдів грн. За логікою, на одну лише пропозицію повернутися до мерзенного «Роттердаму+» команда чинного президента мала відповісти категоричною відмовою і запропонувати власну схему – чесну і дешевшу… Дешевшу – ключове слово! Але немає дешевшої за ту, яку розраховують на базі «Роттердамі+». І що його робити владі в такій незручній ситуації?

Наразі рішення не прийняте. Очевидно, делікатне питання забезпеченні енергетичної безпеки країни перекладене на наступний Кабмін. Іншими словами, питання енергетичної незалежності України доведеться вирішувати в останню мить, в пожежному порядку…

Хтось всерйоз вірить, що на цьому тлі уряд зменшить українцям тарифи на комуналку? Ну, блаженні віруючі, як каже Біблія. Тим більш сам Андрій Герус (містер Енергетика) вже сказав, що президент жартував стосовно зниження тарифів для людей. Для підприємств Коломойського – будь ласка. А громадяни переб’ються.

Відтак – маємо дивовижну ситуацію. Представник президента в Кабміні Андрій Герус відомий тим, що послідовно, від 2016 р. бореться з формулою «Роттердам+». У 2016 р. пан Герус був серед тих, хто подав до суду на схему «Роттердам+», через нібито збиток у 10 мільярдів гривень, який нібито завдає країні ця схема – і був судом посланий. І все одно пан Герус маніакально наполегливо намагався довести, що схема «Роттердам+» – корупційна. Пан Герус уже через місяць після інавгурації президента Зеленського заявив, що теплова генерація більше не заробляє на «Роттердам+», бо в останню декаду травня 2019 р. тариф для електростанцій впав на 24% – йому зразу ж повідомили, що сталося це через падіння цін на вугілля на світових ринках, тобто не всупереч, а завдяки «Роттердаму+». І от тепер виходить так, що найбільш вигідна для країни схема закупівлі вугілля – це роками критикований ним «Роттердам+». Бо бачте, якщо купувати вугілля не за «Роттердамом+», тарифи на комуналку не те що не зменшаться – вони злетять до небес.

А відтак – аби не сталося так, що доведеться пану Герусу вибачатися перед командою президента Порошенка за всю мерзоту, вилиту на них раніше. Просто тому, що вигадати щось краще за «Роттердам+» не здатний ані пан Герус, ані вся ЗЕкоманда – а будь-який інший варіант подій призведе лише до збільшення тарифів, причому не через світову кон’юнктуру, а через банальну некомпетентність ЗЕкоманди. Гірше дурня – лише дурень з ініціативою.

Шкода, не казала мамця цим панам у дитинстві стару як світ приказку. «Менше брешеш – менше замислюєшся».

Автор