Я більше не буду використовувати фразу «Ви зробили це разом». Зараз часто в коментарях до новин можна зустріти цю фразу. І я визнаю, що мені теж інколи хочеться це написати, мабуть я навіть писала або лайкала такі коментарі. Але я більше не буду.

Звісно, цей коментар справді часто доречний, досить емоційний і не потребує довгих пояснень. Втім дещо з ним таки не так.

Одразу треба сказати, що мені здається, що сам лозунг «зробимо їх разом» був обраний з прицілом на те, як його потім будуть використовувати. Так стається з усіма передвиборчими гаслами. Приклад: гасло 5річної давнини «жити по-новому», яке теж стало мемом. Тобто я хочу сказати, що ті, хто розробляв гасло, знали, що потім ви будете писати «ви зробили це разом». Я відмовляють робити саме те, що від мене хотіли б розробники цього гасла. І ось чому.

Як бачимо, гасло перетворилось на пряме звинувачення виборців. Я не збираюсь знімати відповідальність з виборців. Але. Я вважаю, що «ви зробили це разом» не наближає нас до мети (усвідомлення помилки і намагання її виправити), а навпаки віддаляє. Такий коментар сприймається вкрай негативно, і спонукає лише до запеченная своєї вини, а не до усвідомлення! І саме цього — заперечення вини, намагання відбілити свій вибір, співучасті — від виборців і хотіли автори лозунгу.

Це трохи нагадує як в кримінальному світі новачків втягують в участь у банді. Новачка, який не розуміє що відбувається, ставлять «на стрьомі», а після вчинення вбивства чи пограбування йому пояснюють, що тепер він теж вбивця чи грабіжник. І ось ця співучасть дає відчуття належності до банди, а також використовується для подальшого шантажу.

Для мене важлива особиста відповідальність та її межі. Виборці відповідальні за свій виборі у кабінці для голосування. Втім за всі подальші кроки (конкретні провали, погані кадрові рішення, здачу національних інтересів тощо) відповідає цілком конкретний Зеленский. Він (його команда) має вибір яким бути кожен день. І те, що він вибирає ганьбу, це його щоденний вибір. І це треба підкреслювати. Втім нам майстерно, як у кримінальному світі, підсовують колективну відповідальність всіх, і нікого водночас. Від самого гасла виборів до першої промови Зеленского, з його «ми всі президенти». Ні, ми не президенти, президент у нас Зеленский і тільки він. А в парламенті відповідно лише його монобільшість. І всі рішення — це їхня відповідальність!

«Нас зробили разом».Ось так я пропоную перефразувати гасло того, що з нами усіма відбувається. Бо це і справді так. Префесійні рейдери рейдернули країну. І нам тепер з цим жити. Як довго — це інше питання. Очевидно, що так довго, як ми всі разом це дозволимо.